Европейската интеграция на Черна гора

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Повече от десетилетие Черна гора върви по пътя си към членство в Европейския съюз. Докъде стигнаха преговорите и какви са пречките, Николай Кръстев разговаря с министъра по европейските въпроси на страната Майда Горчевич. 

Николай Кръстев, БНТ : Как върви европейската интеграция на Черна Гора?

Майда Горчевич: Трябва да призная, че европейската интеграция на Черна Гора отново е основна тема. Както знаете, вече няколко години Черна Гора е в преговори с Европейския съюз. Сега през юни стават 12 години. По пътя на европейската интеграция имахме различни периоди на възход и падове– прекрасно и не толкова прекрасно време. Като казвам не толкова прекрасно време, трябва да кажа, че ние имахме технически мандат на властта и определени неща, за които европейската интеграция не беше приоритет. Наистина, в момента имаме нова  политическа власт в Черна Гора, която е проевропейска, и която си е поставила европейската интеграция като основен приоритет. Имаме и консенсус – не само парламентарното мнозинство, а и опозицията, гражданското общество и цялото общество. Мога да кажа, че за първи път сме на онзи истински преден фронт, за който се говори години. Трябва да кажа, че много бързо решаваме определени неща, европейската интеграция сега е един от основните приоритети на сегашната власт на Черна Гора. Вярвам, че това което осъществихме през изминалите пет месеца, в които това правителство е начело на Черна Гора наистина бързо, ще ни доведе до вратите на Европейския съюз.

Николай Кръстев, БНТ : Черна Гора се смята за отличника сред Западните Балкани по отношение на европейската интеграция, но кои са сферите, където трябва още да се работи, още да се положат допълнителни усилия за членството на Вашата страна?

Майда Горчевич:  Всъщност това, което е най-трудно, което е най-предизвикателно, това е върховенството на закона. Както се казва „най-трудно“ и се  подразбира, това е пакета от реформи не само в правосъдието, а в институциите, които са независими и с които трябва да се занимаваме, борбата с организираната престъпност и корупцията, т. е. цял комплект от върховенството на закона, необходим за всяка държава, ако се стремим и вървим към семейството на европейските народи, ако искаме да култивираме европейските ценности, които защитаваме. Трябва също така да кажа, че през изминалите пет месеца ние успяхме да деблокираме институциите, напълно да приключим и да проведем независими избори и за Министерски съвет, и за съдии за Конституционния съд и за държавен прокурор. Разбира се, сега подготвяме голям комплект от редица закони в областта на правосъдието, стратегии за антикорупция. Всичко това ни приближава с една крачка по-близо до предварителните условия за отваряне на глави 23 и 24, което е едно от ключовите доказателства, необходими да получим признание. Аз вярвам, че сме на прав път. Това ще са предизвикателства и при другите глави, сигурно и при опазване на околната среда и глава 27. Върховенството на закона е нещо, на което се основава всяка съществена промяна на всички глави и всяка съществена промяна на обществото, преди всичко. Ако имаме силни, независими институции, ако имаме силно правосъдие, тогава ще ни бъде много по-лесно да се занимаваме и с икономика и с промишленост, а и с опазване на околната среда и всичко, което ни очаква по този път.

Николай Кръстев, БНТ : Каква е Вашата преценка? Кога Черна Гора ще стане член на Европейския съюз?

Майда Горчевич: Ние работим по един динамичен план, който е много амбициозен. Планираме през юни да получим признание, за да можем да тръгнем към затваряне на главата. Това значи, че 28 - та  страна  членка ще се присъедини през 2028 година. Това значи, че Черна Гора ще изпълни задълженията, реформите, които се очаква. Тогава, имайки предвид, че това е двупосочна комуникация, ще очакваме от Европейския съюз да потвърди  всичко това, въз основа на това, какво е направила Черна Гора. За 4 годишният мандат на това правителство аз вярвам, че ние можем да станем пълноправен член на Европейския съюз, като завършим това, което зависи от нас. Аз съм сигурна, че разширяването е в интерес и на Европейския съюз, на базата на посланията, които получаваме - и от Брюксел, и от нашите европейски партньори.

Николай Кръстев, БНТ : Виждаме, че Европейският съюз вече е дал статут на кандидат на Украйна и на Грузия. Дали по някакъв начин това може да забави пътя на Западните Балкани към Европейския съюз?

Майда Горчевич : Вижте, ние наистина се радваме, когато видим, че някоя държава заема позиция със статут на кандидат. Наистина сме щастливи, че Босна и Херцеговина също напредва. Ето, имахме възможността преди десетина дни да чуем чудесни новини за Босна и Херцеговина. Мисля, че нищо не може да ни забави по този път. Хубаво е да се види напредъкът, на която и да е държава. Това, което ние искаме да видим е и всички държави от Западните Балкани и разбира се, Молдова и Грузия, като членки на Европейския съюз. Но ние винаги акцентираме върху принципите на измерване. Дотогава, докато Европейският съюз се занимава на основата на принципите на измерване на временните и заключителни условия, това са добри ценности  при политиката на разширяване. Това е нещо, което много ни мотивира. Аз казвам, че Черна Гора има амбицията като преден фронт да бъде следващата страна-членка на Европейския съюз, но разбира се, заедно с всички останали страни. Похвално е, че ние можем и искаме да видим, че политиката на разширяване е жив процес, искаме да видим, че Европейският съюз няма намерение да приеме само една или две държави, а действително да се види, че политиката на разширяване е жива и че наистина е нещо, необходимо и на Европейския съюз, и на всички нас, които много дълго сме в този процес.

Николай Кръстев, БНТ : Към Западните Балкани има интерес Русия, която се опитва да забави по някакъв начин, европейската интеграция на целите Западни Балкани. Вие в Подгорица как гледате на това? Заплаха ли е това за Черна Гора?

Майда Горчевич: Вие знаете, че Черна Гора вече е член на НАТО и има 100% съгласуваност с политиката по външната сигурност на Европейския съюз. И тази 100% съгласуваност подразбира приемането на санкции спрямо Русия. Сами знаете, че ние осъдихме и агресията на Русия срещу Украйна. С всяка такава крачка и пакета от санкции, който имахме, по определен начин се намали и руското влияние в Черна Гора. Много е вероятно да има и интерес от Русия, но и от някои други държави към Западните Балкани, което е само допълнително обстоятелство, Черна Гора и останалите държави да работят повече върху реформите. Защото това да си една крачка по-близо до Европейския съюз означава една крачка по-далече от други влияния, на които и да било други държави. Ние се ръководим и ще се ръководим от това през следващия период от време. А че наистина има амбиции, сигурно има, но ако ние сме на верния път към европейската интеграция и като страна членка на НАТО, аз съм сигурна, че Черна Гора всеки месец и всеки ден ще има по-малко влияния от която и да било друга държава.

Николай Кръстев, БНТ : Видях, че преди известно време руският посланик в Черна Гора каза, ако не се лъжа, че членството ви в Европейския съюз е някаква заплаха за руската национална сигурност. Как гледате на това вие в Подгорица, когато посланик, работещ във вашата страна, каже такива неща, а вашата страна вече много години е кандидат член за Европейския съюз?

Майда Горчевич:  Именно. Направеното изявление от уважаемия посланик е като реакция на нашата 100% съгласуваност с политиката по външната сигурност на Европейския съюз. Ние наистина нямаме никаква дилема. Нашата единствена и истинска цел е Европейският съюз и това не търпи никаква замяна. Значи, напълно сме обърнати на запад и по този начин и по всякакъв друг, защото това са ценностите, с които ние ще се занимаваме през следващия период от време. Аз съм сигурна, че всички тези стъпки, които сега предприемаме през юни, ще ни приближат още по-близо до Европейския съюз.

Николай Кръстев, БНТ : България подкрепя европейската интеграция на Черна Гора. Дали за Подгорица ще бъде полезен българският опит на нашата страна в периода на приемането ѝ за член на Европейския съюз?

Майда Горчевич: Искам да похваля работата на вашето посолство в Подгорица, Черна Гора, защото имаме прекрасна комуникация с посланика ви. Имахме вече няколко срещи. Това ще бъде темата на срещите утре и вдругиден с вашите официални лица. Разбира се, че е добре дошла помощта на всички държави, които вече са минали през процеса на присъединяването към Европейския съюз. Може да се споделят експертизи, а и някои лоши стъпки, които е добре да се споделят. Както знаете, ние вече преговаряме по нова методика, така че и в тази част за Черна Гора мога да кажа, че се случва за първи път, но експертизи от различни области са ни необходими, защото като малка държава, ние нямаме много експерти и сме благодарни на вашата страна за подкрепата и помощта, която имахме преди, като целта е тя да бъде по-силна в бъдеще.


 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад