Европейският съюз е проект за мир

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В навечерието на деня на Европа председателят на Европейския парламент Роберта Мецола даде в Страсбург специално интервю за европейските обществени телевизии. Ето част от посланието й.

"Това, което не сме и предполагали миналата година на Деня на Европа е, че днес все още ще продължаваме да говорим за инвазията на една страна в друга. Всеки ден украинците са подложени на бомбардировки, докато защитават основни ценности и свободи, които ние в този парламент бяхме приели за даденост. Тази седмица ще се опитаме да одобрим извънредно решение за изпращане на повече боеприпаси на украинците, за да защитават земята си. Докато сме на темата за Деня на Европа бих искала да очертая още нещо, за което гласувахме единодушно. И то е, че всеки един държавен и правителствен ръководител е за приемането на Украйна за страна - кандидат за членство в ЕС. Това е не само символично, но и възможно най-силното послание, че ЕС е проект за мир, проект за икономическа стабилност, проект за сигурност.

И не на последно място, когато една страна гледа на ЕС като на свой дом, моята позиция е, че ЕС трябва да държи винаги вратите си широко отворени. И да не подценява последиците от определени решения, като това дали да приеме дадена страна за член. Също, ако позволите да ви върна назад, когато Румъния и България не бяха приети в Шенгенското пространство миналата година, обратният ефект, който последва от това отрицателно решение за населението на тези страни, които бяха чакали цяло десетилетие и половина, за да получат зелена светлина да продължат напред, е огромен. Изцяло в нашите ръце е, като страни, като институции и като граждани да кажем - да, когато са изпълнени критериите, не трябва ли да ви приемем?"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад