Финансовата рамка - възможности и решения. Коментират Красен Станчев и Христина Христова

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Минималната работна заплата да достигне 940 лева от догодина, е заложено в тригодишната средносрочна прогноза, върху която стъпва проектобюджетът за 2023. Това обяви пред БНР вчера служебният министър на финансите Росица Велкова. Министерството на финансите предлага минималното възнаграждение да продължи да нараства до 1038 лв. през 2025 г. и до 1128 - по-късно.

Забравя се, че в предпоследния работен ден на 48-я парламент депутатите сложиха текст в Кодекса за труда. Според, който минималната работна заплата се определя като 50% от средната работна заплата за страната. Поради това по предварителните разчети, които дава Министерството на финансите като прогнози, са се определи тези числа 940, 1038. Друг е въпросът дали това е добре. Това каза в „Денят започва“ бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова.

Според икономиста Красен Станчев правилото за 50% от средната заплата е неточно.

„По-важно е да се сметне медиалната заплата. Друг момент е, че трябва да има диференциация по различните краища на страната, а не да бъде общо. Също така това няма никакво отношение към процеса на вдигане за заплатите, защото правилото за 50% засяга само тези, които могат да бъдат проверени“, добави той.  

Христова коментира, че минималната работна заплата е основната работна заплата, а статистиката ни дава средната брутна работна заплата за страна. Така се оформя едно голямо противоречие. 

Вижте целия разговор във видеото. 
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад