Финландия - рецепти за щастлива нация

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Призът в класацията за най-щастлива нация за 2021 година ни отвежда далеч на север.

Най-северната столица в Европейския съюз. С най-късите дни и най-дългите нощи по това време на годината. Слънцето се надига чак към 9:20 сутринта, за да падне под хоризонта малко след три следобед. През зимата то почти отсъства в зоната на Лапландия по шест седмици. Липсата на естествена светлина при упорити минусови температури едва ли предразполага към ведро настроение.

„Световният доклад за щастието" под егидата на ООН, обаче, сочи друго. През 2021-ва финландците спечелиха за четвърти път приза за най-щастлива нация. Проучването отчита максимален брой прояви на спонтанна радост сред населението от пет и половина милиона души в страната с обширни гори и хиляди езера. Дали причината за този резултат се крие само във високия стандарт на живота, сигурността и обществените услуги, в завидно ниските нива на бедност и неравенство?

Със сигурност изброените фактори допринасят за щастливия облик на Финландия. Но с още по-голяма сигурност може да се твърди, че финландците не спират да култивират специфичните си способности за понасяне и преодоляване на проблемите и трудностите, които се изпречват на житейския им път. Поводи за трупане на нетърпимост и напрежение има във всяко общество.

Тежко минало, допуснати грешки, прекалено много задачи и задължения, а напоследък и чиста проба гняв, предизвикан от ограниченията заради ковид-пандемията. 44-годишният Яне Раниен е наясно с това чувство, тъй като е бил в затвора. Той осъзнава прекрасно и нуждата от освобождаване на потисканата ярост. След като излежава присъдата си, Раниен отваря един от най-успешните центрове за почасова терапия, наречен „Стая на гнева". Той свежда сеансите до един човек с бейзболна бухалка в ръце, четири стени с добра шумоизолация и различни предмети, подходящи за чупене.

"Имах доста проблеми докато растях. Попаднах в затвора и там си дадох сметка, че една такава стая щеше да ми бъде от полза в младежките ми години. И тогава започнах да си мисля, че щом изляза, ще направя такава стая, където хората да могат да изливат гнева си, вместо да правят глупавите неща, които аз направих в младостта си", споделя Яне Раниен.

Инициативата се оказва изключително успешна. Резервациите за стаята в центъра за освобождаване на яростта са за седмици напред.

"80 процента от клиентите ни са жени на възраст от 25 до 45 години. Те са основната група хора, които ползват стаята. Но имаме и други клиенти. Все повече компании проявяват интерес към посещения в стаята, където хората могат да трошат разни неща на воля", разказва Яне Раниен.

Сана Сулин споделя: "Има такова схващане, че ние жените не бива да показваме гнева си, че трябва да бъдем внимателни, да се контролираме през цялото време. Ето защо имаме нужда да намерим начин да се освободим от това."

И съвсем не е задължително разтоварващата терапия да бъде придружена от крясъци. Опитът сочи, че трошенето на фона на музика също има благотворен ефект.

"След като не можехме дълго време да отидем някъде да послушаме музика, някъде извън жилищата си, което си е различно, възможността да си пуснеш любимата музика тук също действа доста освобождаващо", казва Сана Сулин.

Разбира се, че не всеки ще се почувства еднакво облекчен от трошенето на предмети с бейзболна бухалка. Традиционната сауна и общуването с природата също са доказани лекове за душата и сетивата. И тъй като финландският пейзаж през зимата предлага много замръзнали езера, човек винаги може да го преоткрие, изразявайки себе си по уникален начин. Например – с моторна резачка. Такъв е случаят на финландският изобретател с фамилия Капилехто. Малкото му име по абсолютна случайност съвпада с това на предишния ни герой – Яне. Но този Яне, Капилехто, не е натрупал гняв, а идеи – за създаване на нещо красиво, забавно и подвижно. Без ни най-малко да нарушава баланса в природата, финландският изобретател изряза ледена въртележка с диаметър над сто метра край остров в замръзнало езеро. Така нареченото геврече вероятно е най-голямото по рода си в света.

Яне Капилехто споделя: "Това е денят на голямото въртене. Върху гевречето, което се завърта край острова, ще има и сауна, барбекю и, разбира се, парти."

Цялата структура се задвижва от умело инсталирани електрически мотори, което намалява до пренебрежимо ниски стойности въглеродния отпечатък на цялото съоръжение. Пандемичните мерки за сигурност с общуване на открито са спазени. Превишен е единствено градусът на доброто настроение.

Щом спонтанната радост е задвижена, хората с лекота понасят залеза на слънцето в ранния следобед, минусовите температури и мразовитата тъмнина. Дългите зимни нощи само им напомнят, че оттук нататък денят ще нараства лека полека, а дневната светлина постепенно ще отвоюва все повече място от мрака. Което си е истинско щастие.

 

Автори: Милен Атанасов, Биляна Бонева

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад