Как се отразяват ковид ограниченията на туризма?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Над 7000 полета по света са отменени заради разпространението на Омикрон. Как коронавирусът се отразява върху туризма у нас, в студиото на "Денят започва" коментира Павлина Илиева - председател на обединение "Бъдеще за туризма".

"Браншът започва да се наглася според новата обстановка, както и клиентите, вследствие на което се промениха изцяло нагласата и предложенията за пътуване. За наша радост бих казала, че браншът бързо се насочи към държави, в които пътуването става по-лесно от гледна точка на това, че то става с много ясни правила, които са в много дълъг период от време", обясни тя.

За българите най-предпочитана дестинация си остава България. Година и половина след първата ковид вълна има повече възможности за застраховки и мерки. Голяма част от искащите да пътуват вече са ваксинирани.

"Хората, които пътуват, в момента са насочени към Малдивите, Египет, Дубай, Доминикана - има доста сериозен обем от полети, които ще се извършат. Тъй като това са чартърни полети, които зависят от българска страна, това на нас ни дава малко спокойствие, за разлика от това, което гледаме в Щатите", заяви Павлина Илиева.

Потокът към къщите за гости у нас не е спирал, тъй като те винаги са били предпочитани, още отпреди пандемията, обясни Илиева. Това е един продукт, който се продава с 6-7 месеца напред.

"Вероятността да намерите свободна къща за гости през декември е почти нулева, тъй че всяко такова предложение, което се появи на пазара в момента, трябва да бъде много добре проверявано", предупреди Павлина Илиева.

Бъдещето на туризма е трудно предвидимо, тъй като всички очаквахме ситуацията с пандемията да продължи по-кратко. Изходящият туризъм беше забранен от Европейския парламент за една година, затова отчетохме такъв огромен спад през 2020 г, каза Илиева.

"Българите винаги са си държали на почивката - лятната и зимната, което е хубаво за нас като бизнес, защото хората правят всичко възможно да осъществят едно от тези две пътувания", обясни тя.

Най-големият удар за бизнеса идва от чужбина - големите пазари като Великобритания, Германия, Русия в момента са затворени за пътуване към нас, което е проблем за големите хотели.

Вижте целия разговор във видеото.

 
 

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад