Финландският посланик пред БНТ: Членството ни в НАТО ще допринесе за сигурността в района на Балтийско море

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес финландският президент Саули Нийстьо и премиерът Сана Марин обявиха публичното становището си, че страната трябва да подаде молба за членство в НАТО. Според президента това не бива да се отлага. Те смятат, че членството в Алианса би засилило сигурността на Финландия.

Русия коментира, че решението на Финландия "определено е заплаха". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че стъпките, предприети от Финландия за присъединяване, са повод за съжаление и причина за налагане на симетричен отговор.

В специално интервю за предаването "Светът и ние" на БНТ тези теми коментира посланикът на Финландия в България Кристина Кувая. С нея разговаря Евгения Атанасова.

БНТ: Ваше Превъзходителство, благодаря Ви за гостуването в нашето студио! Очевидно е, че Финландия и Швеция са поели пътя към членство в НАТО. Изглежда въпросът е не дали, а кога ще се присъединят към Алианса. Финландия е известна със своя неутралитет. Защо решихте да предприемете тези стъпки?

Кристина Кувая: Най-напред, благодаря Ви за поканата! Аз мисля, че на 24 февруари тази година средата на сигурност в Европа и във Финландия се промени. Промени се драстично. Ние вече сме в период на турбуленция и непредвидимост. Нашето правителство, оценява нивото на сигурност в реално време, прави своите заключения и взема решения в полза на нашата национална сигурност. Това е процесът, който тече в момента. За нас е много важно да има ясно разбиране, че всяка държава разполага със суверенитет и пространство да маневрира и да решава относно собствената си сигурност. Това за нас е изключително важно. За нас също е важно да чуем, например от НАТО, че политиката на отворени врати на Алианса е налице и е стабилна. Да, ние правим оценка на сигурността. Да, опцията НАТО винаги е съществувала за нас и да, тя е налице. По повод Вашия израз, че Финландия е неутрална държава. Смятам, че е хубаво да бъдем малко по-специфични. Не мисля, че Финландия е неутрална държава. Ние сме част от Европейския съюз, макар да не сме във военен съюз и знаем кое е нашето място.

БНТ: Разбирам. Как се провежда политическият дебат във Финландия по този въпрос? Какви са аргументите "за" и "против"? Какви процедури са задействани и какво предстои?

Кристина Кувая: Да, това е много, много важен въпрос, защото има задействана процедура. Всичко започна с това, че правителството представи "Бяла книга относно промените в средата на сигурност". Това се случи малко преди Великден. На базата на този документ нашият парламент в момента води дискусии на тема каква е промяната в нашата среда на сигурност, в какво се състои и какви могат да бъдат възможните варианти за действие от страна на Финландия, за да можем да гарантираме, че разполагаме с необходимото високо ниво на сигурност. Разбира се, парламентарните комисии водят конфиденциални дебати. Аз не участвам в тези дебати, затова и не мога да Ви дам информация относно това кои са положителните и отрицателните характеристики, които разглеждат. Но, разбира се, колективната отбрана или т.нар. член 5 на НАТО е определено нещо, което се обсъжда като положителен аспект. Със сигурност дискусиите по-скоро се въртят около това какви биха били отговорностите на Финландия, в случай, че се присъедини към НАТО. Предполагам, че икономическите последствия от евентуалното членство също се дискутират. Както вече казах, това са дебати, които се водят в парламента и аз не съм в състояние да Ви предоставя подробности. Искам да наблегна на това, че тече и оживен публичен дебат. Участват медиите, гражданското общество, изследователи. Аз смятам, че нашият процес е приобщаващ и демократичен, а това е изключително важно за нашите политически лидери - да се чуе гласа на всеки.

БНТ: Интересно е какво е общественото мнение за евентуалното членство на Финландия в НАТО? Промени ли се напоследък? Какво казват социологическите проучвания?

Кристина Кувая: Както вече казах, за нас опцията НАТО винаги е съществувала в сферата на сигурността и отбраната. За обикновения финландец възможността за членство в Алианса не винаги е била най-очевидната или най-популярната. Въпреки това, след 24 февруари, проучванията показват много ясна промяна и вече има доста силна обществена подкрепа. Имаме различни независими проучвания, които показват не само нарастваща подкрепа, но и последните проучвания показват над 70% подкрепа за евентуално членство в НАТО.

БНТ: Как ще допринесе Финландия към общата отбрана на Европа ако стане член?

Кристина Кувая: Аз смятам, че ние вече допринасяме. Ние сме част от Европа, нищо, че не сме част от НАТО. Най-важният принос на Финландия е, че ние сме страна с надеждна отбрана и издръжливо общество. Финландия разполага с едно издръжливо общество. Аз смятам, че това е важно. Ако Финландия стане член на НАТО, какво ще донесем на НАТО? Аз смятам, че ще дадем точно това издръжливо общество и надеждна, силна, национална отбрана. Финландското членство ще допринесе и към стабилността в района на Балтийско море, което е нашият регион. Това са определено елементите, но ние вече сме част от Европейския съюз и вече сме част от Европейската отбрана.

БНТ: Русия предупреди за последици, ако Финландия и Швеция се присъединят към НАТО. Вашата страна притеснена ли се от това? Да напомня, че Финландия е по-близо до Санкт Петербург от Киев. Имате обща граница с Русия. Притесняват ли се гражданите ви, че може да бъдете нападнати?

Кристина Кувая: Да, нашата граница с Русия е много дълга - 1300 километра, така, че говорим за значителна граница с нашия съсед. Мисля, че фактът, че популярността на НАТО нараства толкова бързо, говори за това, че хората се притесняват на тема отбрана и сигурност. Сега, по отношение на руските изказвания. Аз мисля, че вече сме чували подобни коментари, това не е нещо ново. Ние сме наясно с това. Нашият президент го каза много добре: "Да, финландците сме притеснени, но не сме уплашени." Бялата книга, представена пред Парламента казва, че ние трябва да сме подготвени за реакции или рискове, които не можем да предвидим понастоящем. Тази вероятност е налице. Но понастоящем по нашата граница няма военно напрежение. В момента е много спокойно.

БНТ: В края не мога да пропусна да Ви попитам за отношенията между нашите две страни - Финландия и България и въпросите от общ интерес. Как работите по тях и какви са Вашите приоритети?

Кристина Кувая: Аз мисля, че най-важното е, че Европейският съюз е рамката, в която си сътрудничим. Смятам, че както България, така и Финландия работят за силен и интегриран Европейски съюз. Заедно работим за това в много различни сектори. По отношение на чисто двустранните отношения. Моят опит в България е, че Финландия се възприема много положително от българите. Имаме няколко теми, по които можем да работим заедно. Ние сме от различни периферии на Европейския съюз. Вие сте в югоизток, ние сме на север. Но по отношение на размера на населението и други параметри, имаме много общи неща. Аз бих споменала сектори като образование, дигитализация. Нашите страни са с голяма динамика в сектора на информатиката и комуникациите. Една тема, която се радва на голям интерес в България е кръговата икономика. Финландия разполага с известен опит в нея. Това са темите, по които работим активно. Търговията между двете държави имаше лека тенденция за нарастване преди ковид ограниченията. Има много място за подобрение и знам, че и двете страни работим по въпроса. Аз се надявам, че след пандемията ще си върнем отново общуването между хората на живо, които в крайна сметка са най-важни в двустранните отношения между две държави. Надявам се да можем да започнем отново да разменяме визити, туризъм, хората да се срещат. Всичко това е много важно.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад