Гълъб Донев: Антикризисните мерки допринесоха за това да се изсветли част от икономиката

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

С политически решения се наруши балансът в системата. Много граждани са с голям трудов стаж - 43 години, и ниска пенсия или равна на тази с по-нисък стаж. Трябва да се гледа индивидуално осигурителният принос. Това каза Гълъб Донев, служебен министър на труда и социалната политика в "Денят започва".

Донев обясни, че осигурителният стаж и осигурителният доход, върху който са правени осигурителни вноски, влияят върху размера на пенсията. Заради това гражданите на България трябва да държат да бъдат осигурявани върху реалния размер на работната им заплата, за да не се получават изкривявания.

"От инспекцията по труда докладват за увеличаване на случаите на работа без трудови договори, на заплати, които се различават от действително получаваните, т.е. по ведомост получават 1000 лв., а в плик "под масата" получават още 1000 лв. Това е голям проблем и язва в трудовото законодателство", допълни той.

Според служебния министър, антикризисните мерки са допринесли за това да се изсветли част от икономиката, въпреки затварянето на бизнесите - един парадокс.

Донев коментира увеличаването на пенсиите от 1 юли с 5%. Според него това не е достатъчно. Увеличването ще обхване всички пенсионери, ще се увеличи и прагът за получаване на енергийни помощи.

По думите му изплащането на 50 лв. заради кризата като помощ трябва да продължи.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад