Проф. Александрова: Напълно е възможно да има още хора, инфектирани с "делта" и "бета" варианти на COVID-19 у нас

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Напълно е възможно да има още хора, инфектирани с "делта" (индийски) и "бета" (южноафрикански) варианти на COVID-19 у нас. Това заяви в "Денят започва" вирусологът в БАН проф. Радостина Александрова.

Тези варианти се разпространяват по-лесно и в някаква степен биха могли да намалят имунната защита. Все още нямаме категорични данни за тежестта на заболяването. Във всички случаи обаче вариант, който се разпространява по-лесно, би могъл да повиши броя на хоспитализираните, отбеляза проф. Александрова.

Фактът, че случаите са по-малко у нас е сигнал, че трябва да използваме момента, за да се подготвим и евентуално да предотвратим една по-сериозна ситуация в следващите месеци, и да ограничим тяхното разпространение с всички мерки, включително чрез ваксини, обясни проф. Александрова.

Въпросът за преваксинирането е отворен, той все още няма категоричен отговор, но във всички случаи производителите работят върху актуализирането на ваксините. Има идея с помощта на изкуствен интелект да се предвидят и мутациите на този вирус за в бъдеще, допълни проф. Александрова.

На въпрос трябва ли децата да се ваксинират, проф. Александрова заяви, че от една страна това категорично трябва да стане, но от друга се поставя и въпросът дали децата трябва да бъдат приоритетна група, тъй като не боледуват толкова тежко.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад