Ген. Мутафчийски: Отчита се добрия ефект от частичното затваряне

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"На този етап се справяме много добре", каза в студиото на Денят започва председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутфчийски. Той обясни, че са очаквали не повече от 50% да снижат заболеваемостта, но всъщност тя е повече от 60%. 

Различното в подхода за справяне при нас е спирането на учебните занимания при всички ученици и във ВУЗ-овете. Други държави не прибягнаха до тази мярка. Оказва се, че в учебна среда коронавирусът се разпространява много интензивно, обясни генералът. Децата са пощадени от тежко боледуване, но разпространяват заболяването в своите семейства.

Ген. Мутафчийски отбеляза, че трябва да следим много внимателно как се развиват нещата във Великобритания, в Чехия, в Нидерландия, в Белгия.

"За пълно затваряне не са говори в момента, но се отчита добрия ефект от частично затваряне. Бяха направени точните попадения", каза той.

Той беше категорчен, че той и НОЩ не могат да бъдат подложени на натиск по отношение на отварянето на молове и заведения. Мутафчийски обясни, че техните предложения като здравни мерки често не кореспондират с обстановката.

"Не претендираме за изчерпателност и за забрана на всички места, които биха били потенциално опасни. Ние само претендираме, че бележим мерки за места, които са най-опасни."

Генералът заяви, че до месец април ще има възможност да бъдат ваксинирани над 100 000 човека. В момента активно се коментира да се застъпят някои от приоритетните групи, от трета група например, паралелно да се ваксинират при достатъчен брой ваксини с хората от втора група. Но това зависи от количеството на ваксините, уточни ген. Мутафчийски. По думите му, доверието към ваксините срещу коронавирус нараства.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад