Георги Ганев: Към пролетта цените на енергоизточниците ще тръгнат надолу

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Към пролетта, след края на първото тримесечие, цените на енергоизточниците ще тръгнат надолу, прогнозира Георги Ганев, депутат от "Демократична България".

„Всички експерти, до които имаме достъп, твърдят, че ситуацията е временна. Към пролетта, след края на първото тримесечие, цените на енергоизточниците ще тръгнат надолу“, обясни той.

„Временните мерки, които се търсят, са в две посоки – едната е за нетърговските потребители, при които пазарът е регулиран, от държавата зависи какви ще са ценовите условия. С оглед приоритетите на коалицията ще се търси възможност тези хора, които не са на свободен пазар в електроенергията, да не виждат по-нататъшни увеличения на цената. Що се отнася до тези потребители, които са на свободен пазар, се търси начин държавата временно да компенсира огромния удар върху тях. И от другата страна – свръхпечалбите, които реализираха продавачите, да се компенсират, но по начин, който не нарушава изискванията на ЕС за държавна помощ“.

Той допълни, че спешните мерки, които се обсъждат, са свързани с ефекта на пандемията върху икономиката.

„Поради епидемичната обстановка държавата наложи определени ограничения върху бизнеси, което се отрази и на цялата икономика. Спешните мерки са в няколко посоки – първо, да се върви към сваляне на ограничения върху стопанската дейност. Да не се налагат повече ограничения върху бизнеси. Но това да става въз основа на достатъчна защита на населението от вируса, което се постига по два начина – ваксинация и придобиване на имунитет по естествен път. Друга спешна мярка, при добра преценка на нуждите и сроковете, за които това да стане, държавата да поема определена част от осигуровките на заетите. Третото е продължаване на мерките 60/40 и 80/20, но с корекции – прицелване към запазване на работни места, а не към компенсации на загуби на бизнес“, поясни Ганев.

По повод официалните преговори за съставяне на правителство той заяви, че по всички теми е постигнато сериозно ниво на съгласие. Но не може без компромиси.

"Начинът, по който аз чета заповедта от страна на суверена, издадена на 14 ноември, е правете компромиси", обясни той.