Костадин Костадинов: "Възраждане" има амбицията да управлява

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Позицията на ПП "Възраждане" в 47-ия парламент ще е конструктивна. Ще работим за българските национални интереси и за изпълнението на целите, които сме заявили в нашата програма и които защитавахме по време на предизборната програма и заради които ние сме в Народното събрание, това заяви в "Още от деня" председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

По думите му първото нещо, за което "Възраждане" ще настоява е за пълно възстановяване на нормалния живот - отмяна на ограниченията, премахване на дискриминационния зелен сертификат, връщане на всички деца в училище и премахване на всички санкции, които сполетяха неправомерно българските предприемачи.

Костадин Костадинов е категоричен, че от "Възраждане" ще мотивират и организират народното недоволство в случай, че в страната ни не се премахнат всякакви ограничения.

"Моите деца в момента не ходят на училище заради приумици и прищявки на хора, които се разпореждат като богове с нашата съдба. Ние не сме крепостни селяни, не сме роби, не сме зависими от своите господари. Ние сме свободни хора", изтъкна той.

Костадинов подчерта, че в момента "Възраждане" има 13 депутати в парламента и никога повече властта няма да има комфорта да управлява, налагайки правила, които отнемат свободата ни. "Възраждане" има амбицията да управлява. Крайно време е България да бъде управлявана единствено и само от своите граждани, а не от чужди посолства, изтъкна той.

Попитан дали би подкрепил някоя от секторните политики, обсъждани в момента от "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ", той каза, че е съгласен с отпадането на търговския статут на болниците. Друг приоритет за "Възраждане" е демографската политика, тъй като България се стопява с изключително бързи темпове. "Като народ ние сме заплашени от заличаване".

Костадинов заяви, че до края на декември "Възраждане" ще представи програмата си за демографска регенерация в НС и ще я обсъди с представители на политическите партии в парламента, представители на БАН, БПЦ и на другите вероизповедания в страната. По думите му проблемът е и ценностен, защото хората с най-малко пари имат най-много деца.

Според него направените по време на разговорите между партиите заявки за политики не съвпадат с интересите на "Възраждане". По тази причина едва ли партията би подкрепила едно бъдещо коалиционно правителство.

Костадинов коментира и трагедиите с автобуса с македонски граждани на АМ "Струма" и пожара в Дома за възрастни хора в село Рояк, като каза, че "ние сме един народ. Ние сме обречени да сме заедно. Точно в този случай трагедията ни обединява."

По думите му това е повод водещите политици, които ще преговарят от страна на РСМ и на България, да се замислят за това какво и как може да ни свързва и обединява, а не какво да ни разединява. България има добре балансирана позиция и тя не бива да бъде изоставяна. Той постави въпроса какво ни носи членството в ЕС, след като в момента нашите партньори ни притискат и ни поставят ултиматуми да отстъпим от позицията си.

Той смята, че трябва да предоговорим условията си за членство.

Вижте целия разговор във видеото.