Георги Кадиев: Предстоят трудни времена

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Инфлацията в страната се позабави, но цените не падат - те растат по-бавно, отколкото преди, защото базата е по-висока - тя се гледа с 12 месеца назад, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" финансистът, представител на "Левицата" Георги Кадиев.

"Инфлацията тръгна в средата на 2021 г. и тъй като в момента гледаме април 2022, когато вече бяха забавени цените, затова е забавена инфлацията, но тя няма да спре. Тази година ще има вероятно над 7% инфлация, което все пак е по-добре от миналогодишната и доходите вероятно няма да нараснат толкова, с колкото ще нараснат цените. Като говорим за официалната инфлация. Ако говорим за храните - там ще бъде още по-драматично, независимо че енергийните цени спаднаха, независимо че увеличиха помощите за бизнеса, а не сме забелязали бизнесът да отговаря с намалени цени", коментира той.

Обобщи, че предстоят трудни времена. Българското правителство ще има много сложни проблеми - първо с фиска, защото няма достатъчно приходи. Прогнозира тегленето на дълг и дефицит, с който няма да можем да влезем в еврозоната.

Кадиев подчерта, че подкрепя провеждането на референдум за еврозоната. Категоричен е, че българската икономика не е готова за влизане в еврозоната и не би гласувал за влизане в еврозоната сега.

"Това няма нищо общо с референдума и с мотивите на "Възраждане". Примерно един от мотивите на "Възраждане" е, че ние искаме да си вземем златото, което е депозирано в английската централна банка. Но смисълът на това този резерв да стои далеч от България е политици да не могат да се "докопат" до него."

Георги Кадиев смята, че по-скоро бюджет няма да бъде приет.

Той коментира и бъдещето на "Левицата".

"Съжалявам, че "Левицата" не влезе в парламента, защото щеше да има един стабилен ляв блок заедно с БСП. Съжалявам също, че БСП не пожела да се обединим, но някъде в бъдещето и това ще стане. За мен при това относително равновесие на статуквото и т.нар. демократични сили, единствената алтернатива би могла да бъде един ляв блок."

Целия разговор вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад