Георги Киряков: Думите на президента са обида за хората, които вярваха, че той е носител на промяната

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От гледна точка на конституцията, думите на президента са смущаващи, защото той не може и не би трябвало да дава каквито и де е оценки на мандатополучател, заяви в студиото на "Още от деня" политологът Георги Киряков и допълни, че президентът не бива да забравя, че това са партиите, лидерите и хората, които го подкрепиха за втори мандат.

"Това е обидно не просто към Денков, Кирил Петков, Христо Иванов, това е обидно към всички тези хора, които тогава повярваха, че Румен Радев може да е носител на някаква промяна, на някаква различна политика, която да бъде водена в България."

Президентът зачеркна тези хора, така както ги е създал, смята политическият анализатор Кузман Илиев и заяви, че според него не те са вярвали че промяната ще дойде от Румен Радев, а той е вярвал, че тя ще дойде от тях. 

"Те хвърлиха много камъни в неговата градина. От записите чухме, как те реално ще работят срещу него и според мен войната вече е обявена. Те ще се борят заедно за импийчмънт, а той ще търси подкрепа на други играчи."

Преговори за кабинет в тази ситуация се водят трудно, коментира Киряков, защото се оказва, че прокуратурата е преразгледала решението си за делото по т.нар. "кюлчета" и връща в играта отново тези заплахи, които Борисов получи нееднократно в последните месеци, че може да му бъде поискан имунитета, че ще бъде разследван, че няма да има давност и че трябва да отговаря за това нещо. 

"Това е натиск, който се оказва върху възможността да се сформира редовен кабинет с втория мандат."

На въпрос как могат да се размразят преговорите в тази ситуация, Илиев коментира, че сега топката е в Борисов и той има пред себе си една дилема - дали да изрази себе си като пръв евроатлантик, който дава мандата на ПП, въпреки че е спечелил изборите или ще се възползва от ситуацията като се заиграе дори с Радев или въобще не участва в тази игра и да ги остави да паднат много лошо. 

Вижте целия разговор във видеото.


 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад