Прокурор Кузманов: Важно е да установим дали има извършено от главния прокурор тежко умишлено нарушение

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Процедурата по отстраняването на главния прокурор би трябвало да започне в четвъртък, заяви в "Още от деня" Георги Кузманов от прокурорска колегия на ВСС, подписал искането за отстраняването на Иван Гешев. Направени са писмени изкания за досъбиране на доказателства както от страна на ВСС - вносителите, така и от самия Иван Гешев.

Тезата на подписалите искането за отстраняване на главния прокуроро е, че той е нарушил правилата, когато е извикал израелски експерт за оглед на мястото, където беше извършен опит за атентат срещу него. Дали това е така или не ще бъде установено в хода на събиране на доказателства от пленума на ВСС.

"За нас е важно да установим истината и нашето предложение беше в този смисъл - дали има извършено от главния прокурор тежко умишлено нарушение или няма такова", поясни Кузманов.

Днес Иван Гешев внесе питане до Конституционния съд и изрази съмнение в легитимността на ВСС, тъй като е с просрочен мандат.

Прокурор Кузманов посочи, че ще изчакат какво ще каже Конституционният съд, но припомни, че има произнасяне на КС по повод друг орган с изтекъл мандат - Инспекторатът към ВСС - и решението е еднозначно: че органът продължава да изпълнява в пълен обем своите задължения, докато компетентните органи изберат следващите.

На въпрос има ли нещо общо между политическите искания за оставка на Гешев и тази на шестимата прокурори, четирима от които са избрани от НС, Георги Кузманов заяви: "Доколкото познавам колегите си и съм коментирал с тях - никой от тях няма никаква зависимост от политиците. Нашето решение беше взето във ВСС, коментирайки създалата се тежка обстановка в страната след този атентат срещу държавността."

Прокурорът категорично заяви, че са поискали да задвижат тази процедура, за да бъде установена истината.

Какво още каза Георги Кузманов вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад