Георги Милков: Авиокатастрофата с президента на Иран по всяка вероятност е инцидент

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Смъртта на иранския президент едва ли би променила драстично нещо в Иран, защото стратегическите интереси на страната остават същите, смъртта на един, двама, пет или десет дори и високопоставени служители не може да промени това, защото Иран е толкова сложен апарат, при който на практика президентът, който и да е той, ще бъде винаги само втори в йерархията. Това каза в студиото на "Денят започва" журналистът Георги Милков.   

Според него, става въпрос за инцидент, който се дължи на много ясни фактори, които увеличават риска при летене. 

"Стар авиопарк - този хеликоптер БЕЛ е американски, значи е най-малко на 45 години, но такива са всички самолети и хеликоптери в Иран. Последните 30 години повече от 1500 иранци са умрели в авиокатастрофи. В случая има и изключително лошо време, гъста мъгла. Остава да има и пилотска грешка и няма нужда да отиваме към конспиративни теории за външна намеса."    

Има вътрешни борби за власт, особено в такава сложна и многокомпонентна страна, смята Милков, и тези, които вероятно ще се появят като имена, не се знае дали всичките ще бъдат допуснати, защото там има Съвет на експертите, който решава кой има право да се кандидатира, има и Съвет на пазителите, Съвет по целесъобразност - това са много сложни апарати на иранската номенклатура, които се следят едно друго. 

"Преглеждайки имената на евентуалните кандидати за президент аз виждам само две имена на малко по-умерени политици - Али Лариджани, шеф на парламента на Иран преди години и Джафат Зариф, който беше външен министър по времето на предишния президент Рохани. Всички останали са в спектъра на консерватори и твърди хардлайнери. Когато дойде време за избиране на нов върховен лидер на Иран, тогава можем да очакваме промяна", допълни журналистът.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад