Георги Панайотов: Москва не иска да си представи Украйна като член на НАТО

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Бившият министър на отбраната Георги Панайотов се надява да няма военни действия в Украйна.

„Силно се надявам да няма военни действия. Има вече стъпка към деескалация, очевидно Русия е взела политическото решение за стъпка към деескалация. Засега това е само декларация, чакаме действия, чакаме войски да бъдат изтеглени", каза Панайотов.

Той определи конфликта в Украйна като игра на нерви, защото Русия дълго време говореше и се притесняваше, че не е чувана.

Русия много трагично преживя поражението си в Студената война. Това беше едва ли не позор и иска да си върне предишното уважение, а защо не и страха, който мнозина изпитваха от военната мощ на Съветския съюз, обясни Панайотов.

Русия със струпването на войски консолидира НАТО, е неговото мнение. И възкреси дебата за членство в Алианса.

Съвременните общества искат да са свободни, да са демократични, да просперират, да имат върховенство на закона. И най-важното – да имат индивидуална свобода. България е направила своя не само стратегически, а и цивилизационен избор и е в лагера на тези общества. Свободата, демокрацията, върховенството на закона трябва да се пазят, каза още Панайотов.

„Москва не иска да си представи Украйна като член на НАТО, защото Украйна е втората най-голяма държава в Европа след самата Русия. Руският и украинският народ действително имат близки връзки и ако Украйна един ден стане държава, където има демокрация и върховенство на закона, тя ще бъде сравнявана с положението в Русия. Русия се притеснява, че ако Украйна стане член на НАТО, на нейна територия ще бъдат разположени стратегически оръжия и руските градове ще бъдат уязвими", добави той.

Последни броеве

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад