Георги Свиленски: Грешка е, че не беше внесен проект за бюджет 2023

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Ако очакваме резултат в посока сформиране на правителство с първия мандат, резултатът е отрицателен", каза Георги Свиленски, зам.-председател на ПГ на БСП за България, в "Още от деня". 

При консултациите с президента от БСП са обяснили, колко е важно в това време, което е дадено за консултации за съставяне на правителство, да се приеме бюджетът на държавата за 2023 г. Според тях е било грешка невнасянето на проект за бюджет, а закон за удължаване действието на настоящия. 

"Хубавият резултат е, че вече се мисли за повишаване на минималната работна заплата", отбеляза Свиленски.

Той припомни, че в Конституцията не се прави разлика между служебен и редовен кабинет, там е записано, че правителството до 31 октомври трябва да внесе бюджет, работа на народните представители е да го приемат или отхвърлят.

Свиленски заяви, че ще гласуват между първо и второ четене сегашния бюджет с нагдраждане, но това поражда различни коментари при юристите дали е допустимо или не е допустимо.

"Затова най-чисто беше, когато се внесе бюджетът, ние, парламентарните сили, да направим съответното разглеждане и приемане. Притесненията на президента бяха кой ще носи отговорност, ако сработи популизмът, аз го попитах кой ще носи отговорност, ако март месец няма правителство, ако юни месец няма правителство?", каза зам.-председателят на ПГ на БСП за България.

В парламента са провели консултации с другите парламентарни сили за базово съгласие, което да не счупи бюджета.

Какво още каза Георги Свиленски вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад