Георги Свиленски: Промяната може да стане с правителство, не с извънредни избори

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Георги Свиленски - член на Изпълнителното бюро на БСП определи резултатите от парламентарните избори, като тежка загуба за БСП с оглед намеренията и очакванията в студиото на "Още от деня".


"От срещите които проведохме събота и неделя една от констатациите е, че не сме заявили или не са разбрали нашата позиция по време на протестите. Искам да напомня, че всички народни представители бяха на протестите. Лично аз бях на протестите почти през вечер, по-голямата критика е, че не напуснаха парламента в дните на протестите като парламентарна група, но ние стояхме вътре, за да отстояваме промените в изборния кодекс, които сега се оказаха проблем на изборите. Опитахме се да бъдем гласът на опозицията вътре в парламента."

 

Относно това дали изборите са били честни, Свиленски заяви, че БСП признава изборите. "От срещите и от наши наблюдения такова купуване на гласове каквото се случи на тези избори може би не е имало никога и никъде, такова безучастно отношение от страна на органите на МВР не е имало".


Той коментира резултатите така: "Резултатите от изборите показаха, че наистина промяната може да се случи, показаха, че Борисов няма да бъде повече премиер, че ГЕРБ повече няма да управлява, сега във всички партии, които влязоха извън ГЕРБ е ключът да направят тази промяна."


Георги Свиленски заяви още: "Нашата позиция е категорична, ние правителство на ГЕРБ няма да подкрепим. Установяваме че нашите избиратели искат промяна, тя може да стане с правителство, а не с извънредни избори."

 

Свиленски коментира евентуална подкрепа за "Има такъв народ": "Ние ще поставим нашите условия на "Има такъв народ" срещу какво, за какво, ние не можем просто така да си подкрепяме правителство на "Има такъв народ". Ще видим откровеността и искреността на тези партии, които бяха на протеста, дали действително искат да свалят Борисов от власт. Защото ако не предложат правителство, ако не подкрепят такова правителство, което да промени тези неща, значи всичко е било поредната заблуда за българските граждани."


"България трябва да има правителство, което да досвали Борисов от власт, той сега е застанал на първата стълбичка на слизането от властта, трябва да му помогнем да си извърви цялата редичка надолу", беше категоричен Георги Свиленски.


На въпроса дали БСП ще иска да има заместник - министри ако подкрепят "Има такъв народ", Георги Свиленски отговори: "Ние участници в правителството няма да имаме, тъй като няма да влизаме в никаква коалиция. Ние ще подкрепим това правителство на базата на тези три или четири реформи - съдебна реформа, нов избирателен кодекс, социална програма, това са спешните мерки, които българските граждани чакат."

Ако вземат трети мандат за съставяне на правителство, БСП ще направи опит да състави правителство, разбира се не от позицията на първа политическа сила, но пак върху същите приоритети, допълни още Свиленски.