Георги Свиленски: За изборите искаме изчистване на списъците, видеонаблюдение в секциите

Предаване: Панорама, 15.01.2021

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Всяка дата след 28 март е възможна, реална и ние я приемаме, каза Георги Свиленски, член на ИБ на БСП, в "Панорама": "Хубавото на тази дата е, че е в началото на този двумесечен период, който позволява конституцията, т.е. много по-рано България ще се освободи от това управление".

Свиленски заяви, че трябва да се даде възможност на всички български граждани да излязат да гласуват спокойни, "защото в последните седмици, месеци почва да се вкарва една теза, че изборите ще бъдат опасни, че ще бъде опасно да участваш в секционните комисии". Според депутата от БСП тази теза е на хората, които се страхуват от промяната.

БСП не подкрепя гласуване по пощата.  

"Първо трябва да се изчистят избирателните списъци. Знае ли някой колко избиратели има в България? Какво гласуване по пощата, когато ние не знаем кой има право да гласува? Искаме активна регистрация", заяви Свиленски.

Той подчерта, че БСП подкрепя всяка една мярка, която ще ограничи възможността от манипулиране, включително и видеонаблюдение. Искат да върат доверието на българите в изборния процес. По думите на Свиленски големите нарушения са в парламентарните, местните избори. 

"Затова искаме изчистване на списъците, видеонаблюдение в секциите", категоричен беше Георги Свиленски. 

Вижте целия разговор във видеото.