Годишен доклад на държавния департамент на САЩ за състоянието на правата на човека

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Държавният департамент на САЩ публикува годишния си доклад как се спазват правата на човека. Както и други години, той включва част и за България.

Според резюмето, публикувано на сайта на американското посолство у нас, в доклада се посочва, че има съществените проблеми, свързани с насилствено отношение от страна на полицията и произволни арести. Отбелязва се, че има престъпления, свързани с насилие върху различни общности и деца.

Макар че властите предприеха стъпки за наказателно преследване и налагане на наказание на длъжностните лица, извършили нарушения на правата на човека, действията на държавните органи бяха недостатъчни и се наблюдаваше проблем с безнаказаността, е отбелязано в документа.

В доклада се посочва още, че правата за мирно събиране и сдружение в повечето случаи се спазват.

Според доклада има заплахи срещу журналистите и упражняване на корпоративен и политически натиск върху медиите.

Отчита се, че правителството като цяло спазва свободата на словото и на печата. Остават обаче притеснения за корпоративен и политически натиск, който „вреди на медийния плурализъм“. Посочва се безнаказано участие на длъжностни лица в корупционни практики, в това число подкупи, конфликт на интереси, присвояване и нарушения на правилата за обществени поръчки.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад