Гореща точка "Израел" - коментарите на Милен Керемедчиев, Стефан Тафров и Етиен Леви

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Израелската армия се изтегли от ивицата Газа през 2005 г. и Хамас дойде на власт. За тези 16-17 години за световната общност Хамас се утвърди като ислямистка терористична организация, но за населението в ивицата Газа тя се превърна в символ на оцеляване - при 50% безработица, при огромната мизерия, която има там, Хамас установи една структура с полиция, министерства, самоуправление. Хамас успя да се инфилтрира толкова дълбоко в палестинското общество, че стана неизменна част от тях. Това каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи. 

"Това инфилтриране помогна на Хамас да прикрие своето нападение, тъй като израелските служби не успяха да вкарат толкова много свои агенти в структурите на Хамас. Затова Израел заложиха повече на електронния начин на събиране на информация - на сателити, на дронове и т.н. Хамас пък се върна в 19 век - устно предаване на информацията, на бележки и така успяха да заобиколят това високо технологично разузнаване."


При нито една война не се спазва международното право, войната е грозно нещо. Хамас използва собствените си граждани за жив щит и при това положение няма как да се избегнат жертви, каза Стефан Тафров, политик и дипломат.

"Основният проблем на целия палестински въпрос и на проблема в Близкия изток, това е отказът на голяма част от арабите изобщо, да приеме самото съществуване на Израел. И тази причина не е изкоренена, за съжаление. Поколения арабски младежи са обучавани в идеята, че Израел не трябва да съществува." 


Почти не съм спал, защото посрещнах моята сестра, която пристигна през нощта с правителствения самолет от Израел. Хората бяха много емоционално подплатени и развълнувани. Това разказа в предаването "Денят започва Георги Любенов" музикантът Етиен Леви.

"За мен това не е война, това е криминално престъпление, което трябва да бъде осъдено от човечеството с най-жестоките закони. Как е възможно в 21 век да има обезглавени деца, да има 10-месечни бебета надупчени от куршуми... Това е такава липса на морал, че години и векове ще се говори за този терористичен акт", коментира той.

Вижте целия разговор във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад