Гроздан Караджов: Не съм платил нито една стотинка за договори ин хаус

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Оказахме се в тази ситуация, защото за пореден път в рамките на коалиционните отношения се показваше грубо потъпкване на принципите и абсолютно неспазване и неуважение на правилата и неуважение към партньорите в коалицията", заяви в "Още от деня" Гроздан Караджов, вицепремиер и министър на регионалното развитие в оставка. И посочи, че конкретният случай е, когато в 9:58 е бил внесен проектобюджетът в Министерски съвет, т.е. правителството да гледа нещо, което не е виждало.

"Това, обаче, очевидно по-късно през деня е преляло чашата на ръководството на "Има такъв народ", които оттеглиха подкрепа за коалицията", коментира Караджов.

Той подчерта, че ясно е било заявено от "Има такъв народ", че те ще подкрепят бюджета в социалните му части и няма никаква причина да се остане без актуализация.

В студиото на "Още от деня" той показа писмо, изпратено след среща с премиера Петков и министрите Бойко Рашков и Асен Василев относно строежа на АМ "Хемус". По думите на Караджов премиерът е заявил магистралата да се довършат от същите фирми, за които Рашков твърди, че са крали пари.

"Веднага след тази среща ни се изпраща протокол със задачи, които ни се спускат от премиера. Първо - създава се работна група между МФ и МРРБ, която има задача да изработи проектозакон под надслов "Да завършим откраднатата магистрала", който важи за всички лотове на АМ "Хемус" и има следните задачи - да позволи довършване на строителните дейности при условията на сключените договори след частична индексация, без новото ръководство на АПИ, МРРБ или МФ да носи наказателна отговорност за белите на ГЕРБ", каза Караджов.

Министърът на регионалното развитие в оставка категорично отхвърли тезата, че става дума за пари. Той беше категоричен и показа писмо на МРРБ, че министерството е съгласувало бюджета, никога и никой не е поставял условия.

За исканите 3 млрд. и 900 млн. Гроздан Караджов заяви: "Аз съм подписал писмо от съгласувателната процедура, която върви между всички министерства. В него сме описали всичките дефицити, които са се появили в нашия бюджет и причината за тях. Ясно са казани кои са те: решения на Народното събрание. Ако някой е похарчил тези 2 млрд. и 400 млн. - това е решението на Народното събрание от април месец. Там ясно са записани цифрите в доклада към него".

Регионалният министър в оставка категорично заяви, че не са разписвани договори без обезпечен финансов ресурс. И подчерта: "Не съм платил нито една стотинка за договори ин хаус".

Какво още каза Гроздан Караджов вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад