Проф. Димитров: Трудно мога да си представя, че ЕС ще поеме солидни гаранции, че българските истини ще влязат в преговорния процес с РСМ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Недопустимо е България да позволи натиск върху себе си, а тя позволява, това заяви в "Още от деня" съпредседателят на Смесената българо-македонска историческа комисия проф. Ангел Димитров.

Натиск върху България има не само отвън. Натиск има и вътре, допълни той, но беше категоричен, че никой не си е позволил директен натиск към Смесената българо-македонска историческа комисия.

"От три дни аз станах обект на натиск от една много сериозна институция в България с обвинение, че едва ли не аз предавам интересите на страната".

Съобщи, че ДАНС разговаря с него заради постъпил при тях донос.

Проф. Димитров подчерта, че официалната позиция на София по темата Северна Македония е рамковата позиция, подкрепена от Народното събрание. Той потвърди обаче, че и в собствената си работа като историк, както и неговите колеги, са усещали, че през цялото време има и втори план.

"Нима мислите, че хора - опитни като нас, не могат да усетят различията в позициите на премиера и на министерството, с което всъщност ние работим?", попита той.

Склонен е да вярва на твърденията на хората, заявили, че се е готвило вдигане на ветото за преговорите на Северна Македония с ЕС и чак след това да се говори за ангажиментите.

Продължавам да се чудя как темата за "бърз старт" на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз стана централна, а не би трябвало. Има изместване на темата за необходимата активност. Трябва страната, която е заинтересована, да бъде активната, а не България, категоричен е проф. Димитров.

"През тази половин година от началото на 2022 г. това усилено лансиране на идеята и то на фона на едни почти замръзнали двустранни отношения е малко странно", коментира той и добави, че е близко до ума, че някой поема ангажименти. "Никой не си измисля срокове, ако не се говори конкретно по определени теми."

"Моят колега Иван Илчев каза скоро нещо много вярно: Политиците са предавали българската идея за Македония, но историците - не."

Проф. Димитров допълни: "Ние не сме подвластни на политическата конюнктура."

Трудно мога да си представя, че държавите от Европейския съюз ще поемат солидни гаранции, че българските истини ще влязат в преговорния процес, подчерта той. "Самата Република Северна Македония няма да го приеме. Няма да го приемат и някои от страните, тъй като те имат свои опасения от влизането на теми, които засягат миналото", отбеляза историкът.

Що се отнася до личните гаранции, от който и да е политик, колкото и авторитетен да е той - това не звучи много убедително, каза в заключение той.

Последни броеве

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад