Хасан Азис: Всички опозиционни партии вече говорят за избори, такива гласове се чуват и сред управляващите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Има много причини, поради които Движението за права и свободи повдига въпроса за предсрочни избори, но ако с една дума трябва да бъде определено управлението - то тя би била криза. Кризата е институционална, финансова, управленска, енергийна, бежанска и с много голяма сила се пренася към българските общини, това заяви в "Още от деня" зам.-председателят на ДПС и кмет на Кърджали Хасан Азис.

Всички опозиционни партии вече говорят за избори. Нещо повече - в изказванията и коментарите на управляващите също се чуват гласове, че не са убедени в смисъла на продължаването на управляващата коалиция, посочи Хасан Азис.

На въпрос дали ДПС иска властта, зам.-председателят на Движението за права и свободи отговори: "Разбира се, че я иска. Защо не?"

Той коментира и предложението на Тошко Йорданов от "Има такъв народ" за отделянето на град Кърджали като отделна от селата община, като заяви, че тази тема винаги излиза на преден план преди избори.

"Кърджали се оказва най-удобната политическа сцена, където могат да се дадат знаци. Благодаря на г-н Тошко Йорданов, че повдига този въпрос, защото явно идват избори и в управляващата коалиция се чуват гласове, които не са убедени в своето КПД".

Според него това предложение е несериозно. По думите му за краткото време, което са във властта, за ИНТ демокрацията започва да се изражда в автокрация и в парламентарна диктатура. Той цитира Конституцията и заяви, че границите на общините се определят след референдум и допитване до населението.

В качеството си на кмет, Хасан Азис подчерта, че управляващите са направили ревизия на общините и не са помогнали на нуждаещите се.

"Участвах на срещата при вицепремиера и министър на финансите Асен Василев. Тогава нашето предложение беше 110 млн. лева да бъдат предоставени на българските общини, за да бъдат компенсирани българските общини в периода октомври 2021 - март 2022. Към настоящия момент ние получаваме една много малка част от тази помощ. Освен това поставихме много категорично проблема с методиката за компенсиране на повишените цени на строителните материали в много общини. Липсва такъв елемент. Нека да бъде приет законът за обществените поръчки, за които общините да имат възможността да приключват проектите си, които имат вече много променени финансови показатели", обясни той.

Кризата се пренася в общините, повтори Хасан Азис и призова тези, които искат да разделят общините и населението на хора в селата и хора в градовете, нека се погрижат за бежанците, за които в момента се грижат общините.

Идеята на правителството за безплатни детски градини се реализира, благодарение на българските местни власти. По Плана за възстановяване и устойчивост не може да кандидатства нито една община, защото няма правила как да става това, каза още той.

Целия разговор вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад