Ходовете на управляващи и опозиция пред политическата 2024 година - мнението на анализаторите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В ден номер едно на това правителство казах, че то ще има четиригодишен мандат, защото много трудната коалиция е една спасителна политическа практика. Тя дава много възможност да се върви напред и да се осъществява взаимен контрол, защото те не са си близки и са по-склонни да се коригират един друг - т.е. опозицията е вътре в самото правителство. Това каза в студиото на "Денят започва" Диана Дамянова, комуникационен експерт. 

"Има добра новина от последните дни и това е, че жалбата на президента не засяга съдебната реформа, а само неговите правомощия. Конституционният съд ще се произнесе, но съдебната реформа е отворена. Само че от хартията тя трябва да бъде приложена. В България има остър дефицит на справедливост."

Влизаме в много предвидима фаза на българския политически процес. Естествено ще се започне с регулаторите и със смяната на всички длъжностни лица с изтекъл мандат, защото има много такива в държавата, коментира проф. Светослав Малинов, политически анализатор.  

"Понеже всяка законодателна сесия си има някакъв символ, последната този път беше бюджета и конституцията, мисля че символът, с който ще запомним тази сесия е ротацията. Това е нещо много важно, безпрецедентно, и едва когато се осъществи успешно, ще си позволя да направя прогнозата за четирите години."  

Съгласен съм, че сформирането на това правителство нямаше алтернатива, то беше необходимост. Но как се стигна до него? Благодарение на умните текстове и разпоредби на Конституцията. Това констатира социологът Кънчо Стойчев.

"Четири пъти политическите партии отказваха да управляват. Тази умна разпоредба, която те безумно отмениха, ги накара в крайна сметка да управляват. Втората мантра - нямало нищо по-лошо от служебните правителства, това било пълен провал. Не чух нито един аргумент за подобно твърдение."  

Вижте целия разговор във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад