Хората с увреждания у нас не знаят дали и при какви условия да се ваксинират

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Ситуацията за нас не е никак не е лесна и не ни улесняват, защото не ни казват трябва ли да се ваксинираме или не." Това коментира в "Денят започва" по БНТ Веска Събева от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

Вчера излезе общо становище на Световната лига за болни от епилепсия, в която се препоръчва ваксинирането, но в България няма такъв протокол. Вчера успях да се свържа с трима водещи лекари у нас, които препоръчват ваксиниране, но с условие да не се прави това при хора с тежки гърчове. Общо становище обаче няма, допълни Веска Събева.

Тя подчерта, че въпреки всички мерки, доста от членове на асоциацията са преболедували COVID-19 и сега има последствия от това, сред тях са зачестяване на много тежки гърчове. Дори тези, които не са имали до момента, започнаха да ги получават, допълни още Събева.

Според нея, е било нужно да има протокол кои от групите при хора с увреждания е трябвало да получат съответната ваксина.

Трябва да има много широка кампания, категорична е Събева. На този етап здравните власти не са ни търсили за мнение или съвети, каза още тя.

Събева съобщи, че още днес ще внесе писмо с искане за среща със здравния министър, за да се изяснят всички въпроси за хората с увреждания и препоръките към тях относно ваксинацията.

Вижте целия разговор във видеото

Акценти