Психолози: Професията на психолога трябва да бъде държавно регулирана

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Депутати от ГЕРБ и Обединените патриоти внесоха законопроект, който предвижда професията на психолозите да може да се упражнява само от квалифицирани специалисти, регистрирани от Съсловното дружество на психолозите в България. Добър ли е този законопроект? По темата разговаряхме с Рени Велчева, клиничен психолог в 41 училище "Св. Патриарх Евтимий", и Панайот Рандев, психолог.

По думите на Рени Велчева законопроектът има добри намерения, но реално не регулира дейността и не е ясно какви са стандартите за работа. Има изискване единствено за плащане на членски внос от абсолютно всички, които се задължават да членуват в Дружеството на психолозите.

Панайот Рандев подчерта, че България е единствената страна в ЕС, която няма такъв закон. Лобизъм от различни страни е причината до момента да няма закон. България има близо 14 000 дипломирани психолози, половината от които работят по специалността.

Академичните психолози са само 140, но въпреки това се опитват да наложат възгледа си, който е много различен от този на клиничните психолози, уточни той и допълни, че практическата работа с хора е доста сложна дейност и крайно различна от четенето на лекции.

Рени Велчева беше категорична, че законопроектът трябва да бъде оттеглен и да бъде направен нов след широк дебат в самата гилдия, какъвто дебат не е иницииран. Редно е да се създаде закон, за да може професията да бъде държавно регулирана.


Вижте целия разговор във видеото.