HR специалист със съвет: Бъдете адаптивни при търсене на работа, учете нови неща

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В момента се търсят кадри във веригите магазини, в IT сектори, доскоро и в селското стопанство, заяви в "Денят започва" Георги К. Първанов, HR експерт. Най-засегнати са хотелиери, работещи в транспорта. Специалистьт посъветва хората, останали без работа, да не чакат да им свършат помощите, а активно да се стремят да се адаптират към новата ситуация и да тъсят нова реализация. "Вече познавам летци, които продават имоти", сподели той.

В следващите 10 години няма да спрат да се търсят медицински кадри, IT кадри и всички нови професии, свързани с виртуалната реалност, с изкуствения интелект. В бъдеще експертът предполага, че ще се наложи смесен вид на работа - от дома и в офиса.

Много лош старт на м. декември - започнахме с 14 000 души, регистрирали се като безработни, отбеляза Георги Първанов.

Вече не можем да търсим стабилност при постъпване на работа, хората трябва да са готови на всеки няколко години да учат нови неща, да бъдат адаптивни. При интервю за работа трябва да сме бизнес облечени, предварително подготвени за компанията и позицията, за която кандидатстваме, на въпроса за заплащане да оставим отсрещната страна да предложи или да отговорим с от-до, а не конкретна сума, посъветва експертът.

Той изрази надежда, че от 21 ще бъдат отворени бизнесите, в моловете мерките са сериозни и даже надвишават тези е отворените обекти.

509 са обявените свободни работни места в петте бюра по труда към общините -  Благоевград, Сандански, Петрич, Разлог и Гоце Делчев, като най-много служители се търсят в Гоце Делчев и Благоевград. Към края на м. ноември в област Благоевград са регистрирани 16 327 души, което е 10,8% равнище на безработица.

Нито една от водещите и чужди компании няма изискване към кандидатите за работа да са преболедували Ковид, ако има такива работодатели, обърнете се към Агенция по заетостта, посъветва HR специалистът.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад