Христанов: Ако изпълним решението на ВАС, ще направим "Евролаб" монополист на границата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

През седмицата ВАС реши да възстанови дейността на частната лаборатория Евролаб на границата с Турция. Тя беше отстранена от правителството на Кирил Петков с обвинение, че за 10 години България е изгубила 1 млрд. лв. от това, че проверките са правени от частна фирма. От 20 май Агенцията по храните пое всички етапи от проверките на границата, фитосанитарен и ветеринарен контрол върху стоките. Зам.-министърът на земеделието Иван Христанов съобщи, че е получавал заплахи и му е предлаган и подкуп.  

"В обхвата на дейността, която им е разрешена, т.н. лице, отговорно за товар, Евролаб е на границата, не са спирали дейност, никога не са били възпрепятствани. Във всички останали форми на действия, на които те си бяха свикнали за последните години, не са", заяви в "Говори сега" Иван Христанов. 

Той поясни, че съдът дава определение, в което всъщност настоява, че товаро-разтоварната дейност, която е и най-доходоносна, е част от тази дейност на лице, отговорно за товара. Подчета, е продължават да изучават нормативните актове и в директивите трудно установяват подобна връзка.

По думите му, ако се изпълни сегашното решение на съда, се създава монополна структура, която не позволява на равнопоставени на "Евролаб" лица като БАБХ да извършват същата дейност и това трябва да се предотврати.

"И не само - има регистрирани множество фирми, получихме заявки от компании и вносители, които също казват, че саи искат да си разтоварват камионите. Това поражда доста оперативни затруднения - не е толкова лесно, колкото изглежда на хартия."

По думите му преждевременното пускане на прессъобщение преди решението на съда намеква, че, едва ли не БАБХ са нарушители на закона и създава предпоставки за спекулации.

Всеки ден излизат нови данни за незаконни схеми - включително сигнали от турска страна. Фирми износители са били принуждавани да подписват нерегламентирани договори. А собственици на засегнати фирми вносители ще свидетелстват в ГДБОП утре, защото 10 години са били принуждавани да плащат за услуги, които не са им предоставяни, обяви Христанов.

"Има регламенти, окито казват как се извършва граничен контрол, така че към ЕС да се минизизира постъпването на храни с нерегламентирани пестициди. Продължаваме работа и полагаме всички усилия да утвърдим БАБХ като гарант на това качество".

Поведението на ИТН продължава да е много странно - така Иван Христанов коментира политическото напрежение от последните дни.

"Продължаваме да не знаем как става процесът на вземане на решения - част от някакъв запис изтича до някакъв лидер и той казва "отказвам се". Доколкото знам, са подадени фрагменти от записа, не целият. Те не са разговаряли".

ПП продължава да настоява, че мандатът трябва да бъде реализиран, но не всички карти са при тях и могат единствено да се опитват да убеждават останалите, каза Христанов.

Вижте целия разговор във видеото

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад