Христо Грозев - как се стигна до отровителите на Навални

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Подробности за опита за покушение срещу Навални бяха разкрити в съвместно разследване на журналисти от няколко групи и медии. Сред тях е българинът Христо Грозев от разследващия сайт Bellingcat. Тяхното заключение е, че руската Федерална служба за сигурност е следила опозиционера и стои зад отравянето.

Грозев е работил заедно с Навални и хора от неговия екип, разказа самият той пред Евгения Атанасова в предаването на БНТ "Светът и ние".

"За Кремъл е много трудно да признае и да допусне, че журналисти са направили това разкритие, затова е много по-малко унизително да се твърди, че това са западните служби", подчерта, Христо Грозев.  

След разговор с Навални, в който го е запознал с разследването, което е било почти накрая, се е наложило да се премести при него, за да довършат това разследване докрая, пред неговите очи и участници от неговия екип разследващи журналисти. 

"За да има пълна прозрачност, защото си давах смекта какъв ще е скандалът, ние направихме много подробно описание на методологията, по която стигнахме до изводите", заяви Грозев. Дал е подробно описание на много руски ветници и медии как са разследвали - точка по точка. Два руски вестника, единият от които е "Комерсант", са направили експеримент дали е възможно журналисти, използвайки неговата методологията, да стигнат до този извод и са заключили, че е възможно. 

До извършителите са стигнали благодарение на предварително разследване, свързано с отравянето с Новичок на Скрипал и дъщеря му във Великобритания през 2018 г., по тази нишка са стигнали до отровителите на Емилиян Гебрев в България, а в едно последващо разследване преди около 3 месеца са открили институтите в Русия, които се занимават с тайно производство на химическо оръжие и след като са проследили разговорите на някои от шефовете на тези два института - едният се казва "Сигнал", другият е Институт по акустика - са видели, че имат пикове на общуване с хора от ФСБ в дните преди отравянето на Навални. Същиъе тези хора са пътували с Навални общо 37 пъти през последните 4 години. 

Само един от химиците от шестимата от ФСБ, свързани с отравянето, се е хванал на "кукичката" и се е разкрил при разговор с Навални. 

"Учудващо е, че този човек повярва, но наистина Навални направи една гениална актьорска изява, направи се е на шеф на националната сигурност Патрушев", разказа Христо Грозев. 

Според разследващия журналист има много добре разработена технология за прикриване на техните деяния, с очевидни шпионски маньоври, но всеки от тях допуска грешка рано или късно и важното е да намериш такава грешка, в този случай са намерили 3 грешки - по време на операцията агенти - лекари по образование са си включвали личния телефон за секунди и това ги геопозиционира - първо в Новосибирск, а после в Омск - само 20 минути след отравянето. Разкрилият се Кудрявцев си е разказал всичко, той е разчиствал следите след приземяването на самолета в Омск. Спасяването на Навални е благодарение на това, че самолетът се е приземил много бързо след отравянето и бързо пристига спешната помощ, която реагира много точно, за да го спаси. 

Вижте цялото интервю на Евгения Атанасова с разследващия журналист във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад