Христо Грозев: Наградата "Еми" е резултат на групово усилие

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Престижната награда "Еми" за разследваща журналистика в две категории отиде при екипа на Белингкат. Призът е споделен със CNN, тъй като материалите са правени в съавторство с американската медия. Темата на репортажа е отравянето на руския опозиционер Алексей Навални, а разследването започна журналистът Христо Грозев.

Наградата е резултат на групово усилие. Разследването беше инициирано от нас, от екип, ръководен от мен. В Белингкат започна разследването по темата кой всъщност е отровил Навални, това заяви за "Светът и ние" журналистът Христо Грозев.

Той разказа, че разкритията по темата са били толкова шокиращи, че са решили в разследването да включат максимално количество качествени журналисти от различни медии - от Шпигел, от CNN, от испанския вестник "Ел Паис", от руския сайт Insider.

Най-важното, което беше открито е, че става дума за цяла система в руските тайни служби, която се занимава със следене и опити за убийство на неудобни на режима политици. Последващи разследвания показаха опити за убийство на други политици, включително и един поет, каза още Христо Грозев.

Вижте целия разговор във видеото.