Христо Иванов: Връщането на доверието в институциите по неизбежност ще мине през смяна на ключовеи позиции

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Българската демокрация от дълго време е в едно състояние, което може да бъде оприличено на кома", заяви в "Още от деня" Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България".

По думите му възвръщането на институциите към усещане за независимост, за департизация по неизбежност ще мине през смяна на ключови позиции. "Твърде дълго бяха назначавани хора, които не отговаряха на никакви други качества, освен това да са лоялни на Борисов и на ГЕРБ и този тип хора, които сами са избрали да бъдат обслужващ персонал, няма как да не бъдат сменени, за да се тръгне по дългия път, и искам да го акцентирам дългия път, за възстановяване доверието на институциите", подчерта Иванов.

Той даде пример с МВР по време на протестите, те не са се държали като институция, която прилага просто закона, тъе са се държали като партийни комисари, припомни и случая в Росенец, когато МВР е било ангажирани в една противозаконна акция да блокира законен протест, създавайки риск от етническо напрежение.

"Не може шефовете на разузнаването да бойкотират работата на един кабинет в България - който и  да е той и това наистина изисква оставки. Има поредица от ключови институции, чиито ръководства трябва да бъдат сменени, вие знаете нашата позиция - това се отнася и до БНТ, за да може националната телевизия да се върне към своята роля на истински обществен осведомител, ключов фактор за българската демокрация, с пълния потенциал на своите журналисти, на работещите в нея", категоричен беше Христо Иванов.

Уточни, че дългият път на връщане към възстановяване доверието в институциите няма да мине без определени смени, не означава, че трябва да има поголовна чистка, мярата е много важна. И подчерта, че не са готови да подкрепят всяко назначение: "Назначение на хора, свързани с комунистическите тайни служби, назначение на хора, свързани с фигури като г-н Божков, назначения на хора, които са свързани с лобита, с ДПС или с Русия не са нещо, което ние можем да подкрепим", подчерта лидерът на "Демократична България".

Христо Иванов отново подчерта, че има ключови институции за състоянието на демокрацията, като тези, свързани с националната сигурност. Няма как в такава международна ситуация и в момент, когато ще се провеждат избори, шефовете на тези институции да излизат в отпуск, това е скандал, категоричен беше Иванов:"Това е нарушение на Конституъцията, защото конституцията поверява на изпълнителната власт и на премиера грижата за националната сигурност".


Какво още каза Христо Иванов вижте във видеото.

 

 

Последни броеве

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад