Христо Проданов: Изплащаме парите на хотелиерите в срок, изпълняваме обещаното

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На всички хотелиери са изплатени средствата за настанените украински граждани. Няма никакво забавяне - напротив, работим по графика, който се заявили, изпълняваме това, което сме обещали. Това заяви в студиото на “Денят започва” министърът на туризма Христо Проданов.

Той отбеляза, че има голяма по обем работа за проверка на подадените заявления, която е отнема около 10 дни.

“Става въпрос за около 25 хиляди лица, които да бъдат проверени, данните да бъдат сравнени с данните на Гранична полиция, НАП, Агенция за бежанците, за да няма дублажи и държавата да плаща за едно и също лице два или три пъти, защото има доста такива случаи”, поясни Проданов и допълни, че системата не може да бъде излъгана.

Около 3 000 са случаите, при които едно лице фигурира в регистрациите на два хотела едновременно - регистрирали са се във втори хотел, но не са прекъснали регистрацията в първия, допълни той и благодари на администрацията, която е работила денонощно, за да се изпълни обещаното в срок.

Министърът припомни, че че от 1 до 5 март се е кандидатствало в системата СУНИ за перода от началото на войната до 31 март, от 1 до 5 май се кандидатства за периода от 1 до 31 април и от 1 до 5 юни ще се кандидатства за срока до края на май.

Според него след 31 май тази програма трябва да приключи.

“Ние проявихме хуманност към тези хора, които бягат от война - помогнахме, настаняваме ги, три месеца се грижим за тях, след което е необходимо те да излязат на пазара на труда, да си намерят квартира, да плащат наем, да живеят така, както живеят всички останали хора. Проявихме солидарност и подкрепа в първите три месеца, след което трябва да започнат да живеят и работят, както всички останали", обясни Христо Проданов.

Какво още каза министърът на туризма, както и въпросите на хотелиери от Варна, вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад