Съюзът на международните превозвачи: Да се премахне биокомпонентата в горивата и и намали акциза за 6 месеца

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Превозвачите излизат на протест заради високите цени на горивата и разширяване на обхвата на тол системата. Те искат премахване за период от 6 месеца на биокомпонентата, която се влага в горивата. За това в студиото на “Денят започва” говори  Йордан Арабаджиев от Съюз на международните превозвачи.

“Вече 2 месеца наблюдаваме какво правят другите държави в ЕС и виждаме как навсякъде се предприемат пакети от мерки в защита на транспортния сектор, за да може цената на транспортната услуга да бъде балансирана и да не оказва влияние върху инфлационните процеси. В тази връзка предлагаме няколко неща. Едното е свързано с премахването на биокомпонентата, която се влага в горивата. Ако това се случи, цената на бензина на бензиноколонките ще падне с между 10 и 15 стотинки”, обясни той.

Арабаджиев подчерта, че предлаганата мярка е временна и така ще се предотврати поскъпването на транспортната услуга и ще се спрат инфлационните процеси.

Международните превозвачи искат и намаляване на акциза на горивата за 6 месеца, допълни той и подчерта, че тази мярка вече е предприета в редица държави.

“За намаляване на акциза е необходима нотификация от ЕК, но дотогава българската държава може да реши да възстановява част от акциза - тези 50%, които ние предлагаме, на превозвачите, които са зареждали в България”, поясни още Арабаджиев .

Какво още каза той вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад