Икономическите последици от войната в Украйна - коментар на Красен Станчев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

EС спира достъпа на някои руски банки до международната система за разплащане SWIFT. Решението е съгласувано с Великобритания, Канада и САЩ. ЕС ще наложи и ограничителни мерки срещу Руската централна банка.

“Това означава, че не могат да се правят никакви разплащания с изключение на онези банки, които обслужват разплащането по доставки на природни ресурси, най-вече за природен газ. Дори да го нямаше това решение от вчера, Централната банка не може да използва резервите си, включително петите в света по обем резерви от злато и доста добрите резерви в твърда валута, защото не може да продаде никому нищо”, обясни в “Денят започва” икономистът Красен Станчев.

По думите му действа и “нещо като вторични санкции”, които заради вече съществуващата SWIFT забрана за СБЕР банк и ВТБ, а те са около 50% от банковия сектор в Русия, на санкции ще подлежи всяка друга руска банка, която продаде ресурс, закупен от тях.

“Тоест губят се пари. Ако е верен планът от петък, че Централната банка на Русия ще продаде около 600 млрд. долара и ще ги пусне на пазара за подкрепа на рублата, която поевтиня с повече от 50% оттогава, то този ресурс ще бъде продаден на по-ниска стойност от тази, която има”, допълни Станчев.

Очаква се Централната банка да забрани използването на частни спестявания в банките, ще има много силно ограничение, прогнозира той.

“Само през първия ден на войната 22 руски милиардери загубиха около 29 млрд. долара от собственото си състояние. А що се отнася до гражданите - нещо подобно с поевтиняването на рублата през последните дни се случи в България на 16 април 1996 година и всички знаем какво следваше по-нататък. Крайният вариант е хиперинфлация, което засега не е много сигурно”, отбеляза икономистът.

Какво още коментира Красен Станчев вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад