Радко Влайков: Не може да се каже с точност колко точно наши сънародници чакат на границата в Сирет

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Как българските институции помагат на сънародниците ни, на бежанците, на онези, които искат да бъдат в нашата страна, търсят убежище и помощ. За това разговаряхме с посланика на България в Румъния Радко Влайков.

Изграден е координационен механизъм между представители на посолствата на съюзническите и партньорски държави и се полагат много усилия, които могат да се увенчаят с успех, когато може да се влезе в Украйна. Големият проблем е, че няма как да се достави вода и храна на хората, които чакат няколко денонощия. Още по-голям проблем е, че няма бензин, обясни Влайков. Очертава се една хуманитарна криза, допълни той.

По неговите думи е много важно в такъв момент хората да гледат трезво. "Намираме се в обстановка на война. В изключително тежки условия колегите от Генералното консулство в Одеса организират транспорт, от който се възползват и украински граждани, които нямат български произход. Има хуманитарна акция. Евакуацията се провежда по изключително добър начин, но се наложи тя да бъде спряна в момент, в който военните действия започнаха там", обясни Влайков.

Посланикът ни в Румъния посочи още, че в акциите се включват доброволци от България и се работи непрекъснато, за да бъде осъществена евакуацията на онези, които искат да дойдат у нас.

Не може да се каже с точност колко точно наши сънародници чакат на границата в Сирет. Има автомобили, които не могат да преминат, но не може да се уточни броят им.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад