Икономическият министър: Забраната за внос до 5 юни на 4 култури не важи за вече сключени договори

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Временната забрана за внос от Украйна до 5 юни на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе не важи за вече сключените договори - ще се позволи те бъдат доизпълнени. Това е нормална практика - никоя администрация не иска с принудителни административни мерки да се намесва посредата на икономически отношения. Това заяви в студиото на “Денят започва” служебният икономически министър Никола Стоянов.

“България ще доразпише как ще се проверява изпълнението на договорите, така че стриктно да изпълняваме това общоевропейско решение. Контролът ще е сериозен, в разговори сме с Комисията как точно да се прилага регламента, който току-що беше приет. Ще има разписани правила и търговците и превозвачите ще бъдат информирани какви документи ще са необходими да се предоставят”, увери той.

Според него служебното правителство е защитило националния интерес в рамките на ЕС.

“Когато нещо не е на ред и Европейската комисия не взима мерки, ние, както и показахме, че сме готови и с едностранни мерки”, заяви икономическият министър.

Отпуснатите помощи със сигурност не компенсират загубите на зърнопроизводителите, отбеляза той и добави:

“Ние самите не сме доволни от начина, по който тези 100 млн. евро са разпределени и сме в диалог с ЕК по въпроса. За нас важното беше да се вземат мерки - забраната на внос, преди това по-стриктния контрол към продукцията, влизаща от Украйна, защото това помага на нашите производители. Интересите на зърнопроизводителите и на преработвателите са разпосочни, но ние като правителство искахме за защитим интересите на всички.”

Според него държавата балансирано е успяла да защити всички по веригата - има забрана до 5 юни и възможност българските производители да реализират продукцията.

“В тази трудна обстановка горе-долу добре се получават нещата на всички в кръга”, обобщи Никола Стоянов.

Месец и половина след създаването на електронната платформа за наблюдение на цените на част от основните хранителни продукти вече има резултат, заяви Стоянов.

От анализите става ясно, че цените на дребно не се увеличават. Около 1300 са проверките от Комисията за защита на потребителите като те са открили 331 нелоялни търговски практики.

"Има определени продуктови групи, където има намаление - олиото е 8% надолу, маслото е 6% надолу. Млечните - при киселото мляко има намаление, в зависимост от маслеността. Така че вече има такива отделни примери. Не е това, към което се стремим и ние, но още в началото беше ясно, че за месец-месец и половина няма как да очакваме спад от 15%-20% надолу. Това е един процес", каза Стоянов.

Какво още коментира икономическият министър вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад