Икономистът Руслан Стефанов: Нелогично е да се гласува бюджетът на служебното правителство

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Планът ни за възстановяване получи обратна връзка от ЕК, с още доста пробойни и точки, по които не е постигнат консенсус. Отново по двете парещи теми - енергетика, т.е. какво правим с въглищните централи и правосъдие - какво правим с фигурата на главния прокурор. Това е междинна оценка, не е крайна.

Какво следва от тук нататък? Чисто технически срокът за официален отговор и оценка на ЕК изтича след броени дни, на 15 декември. Затова българското правителство е поискало отсрочка за преговорите, докато техническите детайли бъдат изчистени. Краен срок за отсрочката няма, но това е поредното потвърждение, че ЕК предпочита да води разговори с редовен, а не служебен кабинет.

Това означава и друго - че авансова вноска от 1,6 милиарда лева със сигурност няма да има. Парите не се губят, но ще дойдат с огромно закъснение, при всички положения след средата на следващата година.

Междувременно, от Националната статистика отчетоха, че за последното тримесечие има сериозен ръст на икономиката. Вместо 0,4 на сто, те ревизираха цифрите на 4,6 на сто. Ревизията е върху данните за Брутния вътрешен продукт на страната години назад по препоръка на Евростат и заради въвеждането на нова методология.

Това обаче променя коренно представата ни финансово къде се намираме и поставя редица въпроси и пред бъдещия държавен бюджет, който тепърва предстои да разберем в какъв финален формат ще бъде гласуван в парламента - по предложение на служебния или на редовния кабинет?

В “Бизнес.БГ” темите коментира икономистът от Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов. Според него би било крайно нелогично да се гласува бюджета на служебното правителство. Бюджетът е сбор от политиките на правителството, така че е странно, че служебното правителство го предлага, без да го консултира с коалицията, смята Стефанов и прогнозира сериозно покачване на държавните разходи за догодина.

Вижте целия разговор във видеото.