Отпускат 75 млн. евро за малкия и средния бизнес - кой и как може да кандидатства

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В началото на пандемията беше обявено, че над 2 милиарда лева ще отидат за бизнеса под формата на банкови гаранции и подкрепа. Данните на ББР към есента са красноречиви - фирмите не искат да теглят заеми по време на криза. И съответно мерките, работят, но едва на една трета.

Оказва се, че бизнесът няма как да бъде подкрепен с портфейл от над 2 милиарда лева, каквито политически изказвания имаше преди година, защото самите търговски банки са поискали да участват с гаранции за кредити в размер на едва 800 милиона лева. Само една трета от тези пари са усвоени от фирмите като кредити, с средният размер на заема е 160 000 лева. Гаранции са издадени на 2000 фирми и на 53 000 души. И понеже не е усвоен финансовият ресурс, ББР е поискала програмите да бъдат удължени до юни догодина.

Извън ковид програми за възстановяване, обаче, догодина предстои да започне нова финансова помощ, насочена само към малки и средни фирми.

Средствата идват по линия на Черноморската банка за търговия и развитие и ББР. Става въпрос за 75 милиона евро. Парите ще стигат до фирмите през търговските банки у нас.

Кой и как може да кандидатства обясни президентът на Черноморската банка Дмитрий Панкин в интервю за "Бизнес.БГ". Като финансист и банкер, той очаква сериозна инфлация, която скоро няма да си отиде. По думите му, България се справя добре, но липсват инвестиции.

Кои страни ще са най-ощетени от инфлацията и ръста на цените вижте във видеото.