Икономистите: Предложеният от служебния кабинет бюджет за 2023 г. ни отдалечава от членство в еврозоната с поне 5 години

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Рекорден дефицит залага правителството в проектобюджета за 2023 г. от 6,4 % от БВП. Такъв дефицит е нямало от последните 20 години. В номинално изражение това представлява почти 12 млрд. лв. Темата коментираха в „Още от деня“  икономистите Васил Караиванов и Георги Вулджев.

„Предложеният от служебния кабинет бюджет за 2023 г. ни отдалечава от членство в еврозоната с поне 5 години“,  заяви Васил Караиванов.

Според него основният проблем е, че на финансовите пазари ликвидността е започнала да намалява, а лихвите се вдигат. Това е притеснително, защото може да няма пари. 

Той добави: „Малко под 12 млрд. лв. са излезли от българските банки само през последните 13 дни, най-вероятно към  еврозоната поради по-високите лихви там. Това означава, че от страната парите започват да излизат и съвсем скоро вътре ще се стегне ликвидността, т.е. тук няма да имаме пари“.

По думите му да се взимат пари в бъдеще назаем е голям проблем за българската държава и икономика. 

Според Васил Караиванов инфлацията започва да се забавя и трендът е пречупен. 

„Парламентът и служебното правителство трябва да гледат в перспектива и да отчетат, че икономическите тенденции се променят.  Инфлацията не е с такъв приоритет предвид факта, че енергийните цени се стабилизираха“, смята той.

Вижте целия разговор във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад