Има ли достатъчно пари в бюджета - анализ на експертите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Сработиха ли мерките на правителството за подпомагане на икономиката във връзка с коронакризата? Какви са задачите пред служебното правителство? По темата в "Денят започва" разговаряхме с проф. Гарабед Минасян от Института по икономически изследвания и Георги Ангелов, старши икономист от Институт "Отворено общество".

Проф. Минасян посочи, че няма магическа пръчка в икономиката. До срив в икономиката се стига в продължение на години и години са нужни, за да се възстанови стабилността. Не е редно да имаме големи очаквания към дейността на служебното правителство, чиято дейност е ограничена.

По думите на Георги Ангелов има възможност да тръгнем към положителна траектория. Не бива да гледаме към песимистичния сценарий, а да се стремим към оптимистичния. Още тази година трябва да направим пълно възстановяване и да отидем към растеж. Според него, предвид това, че има повече приходи в бюджета, може да се направи актуализация, за да се намали дефицитът или дългът или за допълнителни мерки за възстановяване.

Той отбеляза, че тази година бюджетът трябва да остане възстановяващ, а в известна степен и следващата година. Ангелов беше категоричен, че сега не е моментът за вдигане на данъци, за да има възстановяване.

Проф. Манасян подчерта, че проблемът е в липсата на инвестиции. Не съществува подходящ стимулиращ инвестиционен климат. За подобряване на инвестиционния климат са нужни около година и половина - две.

Вижте целия разговор във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад