Има нужда от диалог, нужно е да имаме отправни точки, изкуството ни ги дава

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Световноизвестният режисьор Кшищоф Зануси е гост на София Филм Фест. "Филмът не е непременно провокация, но диалог с публиката. Има нужда от диалог, нужно е да имаме отправни точки, изкуството ни ги дава - знаете Хамлет, какво означава съмнението, изборът между две възможности, познаваме Макбет и неговата амбициозна съпруга - и това ни дава възможност да разберем ситуацията по-добре", отбеляза полският кинорежисьор в "Денят започва с Георги Любенов".

На тазгодишния "София филм фест" ще се излъчи най-новият филм на Зануси - "Идеалното число".

"Няма много голяма история - става дума за математика и за Бог. С Бог се злоупотребява толкова много. Има толкова насилие и несправедливости, които се оправдават с името на Бога. Но от философска гледна точка трябва да се запитаме - има ли друга реалност отвъд физическата", каза той.

По думите на Зануси идеалното число е нещо банално в математиката.

"Но идеята за съвършенството, за нещо, което ни убягва, е много важна в днешно време. Всеки от нас може би трябва да се опита да е малко по-съвършен днес, отколкото е бил вчера".

Като артист се опитвам да накарам публиката да сподели проблемите си с мен, дори когато тя иска да избяга и да живее по-лековато, обясни Зануси. Според него много от нас живеят с илюзията, че са в безопасност, защото се намират в онази част на света, където няма глад и не падат бомби.

"Обичам да работя и все още проявявам жив интерес към хората, към историята, към живота и това ми дава енергия. Определено имаме нужда от нови истории, защото животът се променя. Мен ме вълнуват нещата, които се променят, но понякога трябва да мислим и за онези, които не се. От библейски времена досега никой не е измислил нови грехове. Имаме греховете на 10-те Божи заповеди, те са актуални и днес. Мен ме интересува повече онова, което е постоянно, отколкото онова, което се променя", коментира режисьорът.

Според него грешката на човечеството е в това, че сме много агресивни и именно затова ни е трудно да живеем в мир.

Зануси коментира, че при всяко свое посещение в България вижда растеж и промени. Изрази радост, че европейският дебат се провежда и тук.

"В Европа и целия свят са познати хора като Иван Кръстев, прекрасен интелектуалец, който прави много задълбочени и интересни коментари. България е добре представена, да не говорим за великите ви певци".

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад