Имунологът проф. Мурджева: Безумие е да се поставя само една ваксинационна доза

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Никой не може да каже със сигурност каква ще е продължителността на имунитета след ваксиниране, защото времето, за което бяха изпитвани ваксините, които влязоха в Европа, е твърде кратко, за да се оцени имунната реактивност. Това каза в “Още от деня” проф. Марияна Мурджева от Националния ваксинационен щаб - имунолог и ректор на МУ-Пловдив, в коментара си за ефективността на ваксините срещу COVID-19.

Ориентирани сме какъв имунен отговор се образува след боледуване, отбеляза тя.

“Това са антителата, а също така знаем, че има и имунни клетки. Колко време са тези антитела, какви точно са имунните клетки, които пазят т.нар. имунна памет, и колко ще бъдат ефективни за нашата защита, това никой не може да каже към настоящия момент”, подчерта имунологът.

На европейския пазар вече има одобрени две ваксини, като  всяка се характеризира с определен имунен отговор. Този имунитет зависи от това, от което е направена ваксината - дали е вирус, дали е от бактерия.

“Няма големи разлики в наличието и особеностите на имунния отговор в зависимост от ваксината, с която ще бъдем имунизирани, конкретно срещу COVID. Очакванията са ваксината да доведе до продуцирането на неутрализиращи антитела и на имунокомпетентни клетки, независимо дали тя ще бъде създадена на базата на технологията на информационната или матрична РНК, както са двете ваксини на “Пфайзер”/“Байонтек” и “Модерна”, или това ще бъдат ваксините, които са с рекомбинантна молекула - т.нар. векторни ваксини, каквато е ваксината на “Астра Зенека” и руската ваксина “Спутник 2”, продължи проф. Мурджева.

По думите ѝ руската ваксина е доста сходна с ваксината на “Астра Зенека” и би могла да се закупи за приложение у нас, но единствено и само след одобрението ѝ от Европейската комисия по лекарствата.

“Засега, обаче, няма данни, че Русия ще предложи това на Европа”, добави имунологът.

Според нея е “безумие” да се поставя само една ваксинационна доза на населението в стремежа да се обхванат повече хора.

“Първата доза не може да гарантира онази защита, която е необходима за изградим добър имунен отговор, който да ни протектира добър имунен отговор срещу заболяването”, беше категорична тя.

 

Какво още коментира проф. Марияна Мурджева вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад