Суперкомпютърът у нас ще работи за българската индустрия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Основна цел чрез разработването на суперкомпютъра е да бъдат подпомогнати българските научни работници, да бъдат по-добре въоръжени за работата, която вършат в своята област, както и да бъдат привлечени инвеститори от българския индустриален бизнес. Това каза в предаването "Още от деня" изпълнителният директор на Стратегически център по изкуствен интелект Георги Робев.

Машината е една от общо петте на територията на Източна Европа, които ще бъдат свързани и ще могат да изпълняват общи задачи. Инициативата е европейска, "но ние третираме нашия суперкомпютър като български", отбеляза Робев.

По думите му суперкомпютърът представлява високопроизводителен комплекс от сложни машини, които имат задачата да прехвърлят фундаменталната наука в приложима индустрия. Суперкомпютрите са фундаментът на трансформацията от аналоговия към бъдещия дигитален свят. Затова и амбицията на българските компании, обхванати от този проект, е да ангажират повече учени и специалисти, да привлекат повече заинтересувани инвеститори, които да подпомогнат българската индустрия, обобщи Георги Робев.

Какво още каза изпълнителният директор на Стратегически център по изкуствен интелект вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад