Инфлация, лихви, кредити, мерки - коментар на икономистите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вчера БНБ обяви повишаване на лихвения процент с 0.12% до 1.42. "Основните централни банки, в това число и ЕЦБ, започнаха и продължават политика по вдигане на лихвите, най-вече по линия на битката срещу инфлацията", поясни икономистът Владимир Сиркаров и според него вдигането на основния лихвен процент от БНБ е нещо нормално в тази ситуация.

"Основният лихвен процент не влияе директно на кредитните продукти, но има влияние върху наказателните лихви", поясни икономистът и подчерта, че това е една обща тенденция, която показва, че през 2023 г. ще наблюдаваме повишаващи се лихви.

"Това е тенденция, която започна през миналата година, но според мен това е единственото правилно решение, което могат да предприемат централните банки, тъккато ако направим сравнение между високата инфлация или проблеми с икономическия растеж, със сигурност инфлацията е по-деструктивното икйономическо явление и ще трябва да изпием горчивата глътка да видим по-високи лихви и по кредитите, въпреки че си мисля, че тук в България си мисля, че има повече буфери и в банковата система, и като цяло на ниво спестявания и оформяне на лихвите, така че този процес да мине сравнително гладко", подчерта Владимир Сиркаров.

Икономистът Агоп Каспарян припомни, че БНБ само обявява основния лихвен процент. Тенденцията през последните месеци е за увеличаване на депозитите, а банковите институции формират и кредитните проценти на базата на привлечените депозити, т. е. можем в най-скоро време да очакваме увеличаване на процента на кредити и увеличаване на депозитите. "Този процент е следствие на тези overnight сделки, които са през месеца", поясни Каспарян.

Владимир Сиркаров припомни прогнозите за 2023 г. не само за България, а и за Европа и в глобален план, че годината ще е осеяна с доста предизвикателства и съчетавайки инфлационната криза, енергийната криза, а в България и политическа криза, можем да очакваме свиване на търсенето, което да бъде продиктувано и от повишаващите се лихвени проценти. В такава ситуация е много трудно да се дават съвети, подчерта икономистът.

"По-добре е финансовата стабилност във всяко едно естество да бъде възможно най-стегната, за да може да се примине тази наистина ключова година. Инфлацията ще остане висока, но повечето прогнози сочат, че именно с охлаждането на икономиката ще доведе до охлаждане на инфлационния натиск, т. е. ще наблюдаваме  инфлация средногодишна под 10%", коментира Сиркаров.

Какво още казаха двамата икономисти вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад