Инфлацията - забавя ли се и има ли успокояване на цените

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Действията на служебния кабинет по посока цените в големите търговски вериги ще постигнат ли ефект и какъв коментираха в "Денят започва" Петър Ганев, ст.изследовател, Иинститут за пазарна икономика, и Георги Вулджев, икономически експерт от ЕКИП.

През цялата 2022 година в Европа, в България ръстът на инфлацията беше в енергийните суровини. През 2023 вече не енергийните суровини са на първо място, а храните и това е в цяла Европа, отбеляза Петър Ганев, ст. изследовател, Иинститут за пазарна икономика, в "Денят започва". Това е логично - инфлацията върви по веригата на добавената стойност вече е преминал пикът.

"Най-вероятно ще има успокоение на цените и ще има политическа оценка кой е постигнал успеха. Няма лошо институциите да са активни, така трябва да се действа срещу големи играчи на пазара, но може би не трябва да се минава някакъв праг, малко прекалено ми се струва това, което чух последния месец", заяви Ганев. 

И Георги Вулджев отбеляза, че през последните два месеца вече виждаме леко отслабване на хранителната инфлация в България по официалните данни на НСИ. 

И предупреди: "Инфлацията ще се забавя най-вероятно, но това не означава, че цените ще започнат да падат. Просто ще започнат да растат по-бавно и се надяваме в рамките на една година вече да се успокои инфлацията в някакви ниски стандартни 2-3%, но това все още не е сигурно". 

Целия разговор вижте във видеото.


    

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад