Решението на съда на ЕС за ТЕЦ “Марица-изток 2” - коментар на “Грийнпийс” - България и КНСБ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Миналата седмица съдът на ЕС се произнесе по казуса с ТЕЦ “Марица-изток 2”. Констатацията е, че централата превишава екологичните европейски норми.

“Съдът казва, че разрешителното на централата е издадено в нарушение спрямо европейското законодателство. Това означава, че то трябва да се презагледа, а не че централата трябва автоматично да спре да работи или че блокира политически решения. От наша гледна точка, това е сигнал какви трябва да са политиките по отношение на енергийния преход”, коментира в студиото на “Денят започва” Меглена Антонова - директор на “Грийнпийс” - България.

Според нея, когато се взима решение за издаване на разрешително, не трябва да се гледа всяка централа отделно, “защото те са пет, които афектират този район, който се гледа за замърсяване на въздуха - държавната централа, двете частните “Марица-изток 1” и “Марица-изток 3”, “Брикел” и “Марица-3”, свързани с Ковачки”.

“Всички те получават разрешителни от Изпълнителната агенция и тя има поглед какво замърсяване се причинява от тях и всички те трябва да се съобразят, че заедно нарушават нормите за качеството на въздуха”, препоръча тя.

Решението на Съда на ЕС няма да повлияе в голяма степен, съгласи се Огнян Атанасов - вицепрезидент на КНСБ. Заключението е, че трябва да се приемат планове за очистване на въздуха в определени райони и държавата трябва да вземе крайни решения, допълни той.

“Има работна група от МОСВ и Министрество на енергетиката, която работи върху материала, който ще бъде предаден на ЕК. Той е почти готов, ние също участваме в него”, отбеляза синдикалният лидер.

За него е важно да се знае какви инвестиции стоят зад намалението на процентите серни окиси, които за ЕС са 98,3%.

“С дерогацията сме се преборили да имаме 97% за ТЕЦ-2 и 97,5% за останалите централи. Знаете ли каква е разликата в числа, ако приемем 98,3% и 97%, както е сега? Трябва да вложим над 300 млн. лева до 2030 година, за да намалим с 98,3%, а ако намалим с 97%, ще са 40 млн.”, обясни Атанасов.

От 2030 година България трябва да започне да намалява производството на електроенергия от въглища и скоро ще има икономически проблеми, прогнозира той и добави:

“Надявам се да не са свързани с работните места. Нека оставим хората в тези региони да работят спокойно и да възпроизвеждат електроенергия, която ни е толкова нужна в момента, предрича се следващата зима да бъде тежка.”

Какво още коментираха гостите в предаването вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад