Иновативно лечение при синдром на сухо око

Предаване: 100% будни, 19.02.2021

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Синдромът на сухо око е многофакторен и значително влошава начина на живот (симптомите включват: сухота, напрежение, парене, сърбеж, дразнене, „усещане за пясък в очите“, изострена чувствителност към светлина, вятър, слепване на клепачите сутрин, твърде силно сълзене, влошено зрение. Класическите методи използват инвазивни средства, които не са достатъчно точни и носят значителен дискомфорт за пациента. Вече се използва един от най-модерните, неинвазивни апарати за анализ на очната повърхност. Чрез този апарат за много кратко време (около 4мин.) се получава максимално точна информация за всички компоненти на слъзния филм без никакво неприятно усещане за пациента.

Капковата терапия помага за намаляване на симптомите, но не лекува болестта. Апаратът за фото-био стимулация, с който се работи във „Вижън“ използва „нискостепенна светлинна терапия“ (технология, която е разработена от NASA). Процедурата е напълно безболезнена с времетраене около 15 мин. Резултатите (потвърдени от водещи офталмолози в ЕС и САЩ) представляват изключително подобрение на слъзния филм и пациентите спират да усещат неприятните ежедневни симптоми. След терапията необходимостта от използване на капки е минимална или не е необходима. По този начин пациентите се освобождават от неприятната грижа, свързана с използването и съхранението на капките. Не на последно място непрекъснатата употреба на капки представлява и не малък финансов ангажимент.

Статистиката сочи, че от началото на пандемията, всеки един от нас прекарва двойно повече време пред екрана, а в някои случаи това време достига до 12 часа на ден.

Данните със сигурност са стряскащи, но рядко си даваме сметка, че това уврежда здравето и най-вече зрението ни.

325 милиона души по света страдат от синдром на сухо око, а основният причинител сред младите са именно компютрите и смарт устройствата. С д-р Анна Ганчева, специалист по очни болести, разговаряхме по темата.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад