Изкуственият интелект в религията – експеримент или бъдеще?

Предаване: 100% будни, 19.02.2021

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Роботът в Киото е с размери на възрастен човек и е пуснат в експлоатация миналата година. В състояние да движи торса, ръцете и главата си. Но само ръцете, лицето и раменете му са покрити със силикон, за да възпроизведат човешката кожа. Свивайки ръцете си в молитва и говорейки с успокояващи тонове, останалите механични части на дроида са ясно видими. Окабеляването и мигащите светлини запълват черепната кухина на отворената му глава и се извиват около нейното неутрално от пола алуминиево тяло. Малка видеокамера, инсталирана в лявото око, завършва зловеща, подобна на киборг рамка, привидно издигната направо от дистопичния холивудски научно-фантастичен трилър. Разработен е на цена от почти 1 милион щатски долара (1,38 милиона щатски долара) в съвместен проект между храма Дзен и известния професор по роботика Хироши Ишигуро от университета в Осака, хуманоидът - наречен Mindar - учи за състраданието и за опасностите от желание, гняв и его. Религиозни апове - Религиозните приложения не включват само писания. Те могат също така да предадат чувството за идентичност и култура на човек. Исламоджи предлага емотикони, свързани с различни мюсюлмански религиозни практики и култури. Има и герои, облечени в хиджаб и с различни цветове на кожата, както и емоджи от баклава, arroz con frijoles и самоса. Изтеглянето от App Store струва $ 1,99.

Първият медицински център за обучение по VR в Канада
Университетът на Queen’s си партнира с иноваторите за виртуална реалност SimforHealth и HTC VIVE за изграждането на първия медицински център за обучение по виртуална реалност в Канада. Центърът ще позволи на студентите по медицина и жителите да придобият опит в грижите за пациентите в реалистична, но напълно безопасна среда. Общо взето – чрез добавена реалност и физически инструменти студентите ще правят операции-опити.

Да не успееш да се изповядаш, защото роботът-свещеник не е зареден – възможно ли е това да бъде бъдещето на религията?
Как Изкуственият интелект вече анализира колко точно от урока е разбрал ученика и кое му е било по-интересно?
Тези и други въпроси, свързани с изкуствения интелект, религията и образованието коментирахме с доцент доктор Мариана Тодорова от Института по философия и социология към БАН. Вижте.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад