Ирена Анастасова, БСП: Образователната система се справя, но трудно и с много пропуски

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ние сме в парламента - не бойкотираме заседанията като неучастие в дебатите, ние просто не се регистрираме. Това са парламентарни способи и наша последователна политика от доста месеци насам, защото каквото и да говорим в пленарната зала, не се чува. Това обясни в студиото на “Още от деня” Ирена Анастасова, заместник-председател на БСП по публичните политики и председател на Съвета по образование и наука в социалистическата партия.

Наши колеги, които веднага реагираха на ситуацията в здравната система и са на първа линия в борбата с COVID-19, отговориха много добре на обвиненията, че това е политически PR, заяви тя и цитира колегите си:

“Който иска да си прави политически PR в COVID отделение, да заповяда.”

В момента 32-33 депутати от парламентарната група на левицата са доброволци и те изпълняват своите доброволчески задължения, когато ангажиментите в парламента са по-малко, подчерта Анастасова.

По думите й в държавата не се спазват правилата и “човекът, който най не ги спазва, е министър-председателят”.

“Не е най-логично министър-председателят в една парламентарна република да дойде и да отговори на въпроси на опозицията или на собствената си партия”, запита тя и даде пример с готвените  от социалистите народни представители въпроси за безплатните ваксини и тестове.

Според Анастасова образователната система успява организационно да се справи с кризата.

“С чисто сърце, въпреки че съм представител на опозицията, през пролетта, когато епидемията сериозно връхлетя страната, системата, която изобщо не беше подготвена, се справи. Но не мисля, че през летните месеци Министерство на образованието предприе необходимите мерки, за да може сега нещата да са по-добре”, коментира тя.

За нея е изключително притеснително, “че в момента нивото и качеството на образованието, не просто в различните региони, а в едно и също училище са много различни”.

Какво още каза Ирена Анастасова вижте във видеото!